Vladimir Putin doputovao u Teheran

Iran i Rusija imaju mnoge zajedničke interese u regiji (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u srijedu u Teheran, gdje će imati trilateralne razgovore s predsjednicima Irana i Azerbejdžana o regionalnoj saradnji, borbi protiv terorizma i sigurnosnim pitanjima.

Također, tri zemlje izlaze na Kaspijsko more, a očekuje se da će na agendi biti infrastrukturni projekti, naročito o željeznici i drumskom saobraćaju, prenosi AFP.

Tokom svoje treće posjete Iranu, Putin će se sastati s iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem i vrhovnim vođom, ajatolahom Alijem Khameneijem, koji uvijek ima posljednju riječ u državnim pitanjima.

Iranski nuklearni sporazum

Iran i Rusija imaju mnoge zajedničke interese u regiji, a obje podržavaju sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, kao i iranski sporazum sa svjetskim silama o nuklearnom programu Teherana.

Iran ima jedan od najvećih bliskoistočnih raketnih programa, a neki od njihovih navođenih projektila imaju dovoljan domet da dosegnu Izrael.

Sjedinjene Američke Države kažu da je iranski raketni program kršenje međunarodnog zakona, jer bi projektili u budućnosti mogli nositi nuklearne bojeve glave.

Iran negira da pokušava razviti nuklearno oružje i tvrdi da je njegov nuklearni program namijenjen samo za civilne svrhe.

Izvor: Agencije