Vladimir Petković: Za BiH je bitno ostati u A diviziji i plasirati se na EP

BiH ima prednost uoči utakmice sa Sjevernom Irskom, tvrdi Vladimir Petković (EPA)

Selektor fudbalske reprezentacije Švicarske Vladimir Petković (57) optimista je da se bh. državni tim može prvi put plasirati na prvenstvo Evrope, čije je održavanje prolongirano za period od 11. juna do 11. jula 2021. zbog pandemije korona virusa.

Prema mišljenju rođenog Sarajlije i člana druge šampionske generacije bordo sastava iz 1985., bitno je da selekcija BiH bude kompletna u baražu za EP i maksimalnim zalaganjem ostvari prolaz među 24 najbolja tima.

Švicarskoj je to uspjelo u kvalifikacijama, osvajanjem prvog mjesta u grupi D sa 17 bodova.

Poznati bh. stručnjak produžio je ugovor sa Fudbalskim savezom Švicarske do kraja Svjetskog šampionata 2022. u Kataru.

U igračkoj karijeri nastupao je za Sarajevo, Rudar Prijedor, Koper, Sion, Chur 97, Martigny-Sports, Bellinzonu, Locarno. Trenerski posao počeo je obavljati u Bellinzoni. Potom je radio u Malcantone Agnu, Luganu, Young Boysu, Samsunsporu, Sionu i Laziju, sa kojim je bio pobjednik Kupa Italije u sezoni 2012/13. trijumfom nad gradskim rivalom Romom 1:0 u finalnom susretu.

  • Jeste li zadovoljni osvojenim bodom Švicarske u mečevima protiv Ukrajine 1:2 i Njemačke 1:1 u grupi 4, A divizije Lige nacija?

– Najveći problem je što smo zaslužili više po prikazanoj igri i propuštenim šansama. Nismo bili dovoljno konkretni u igri. Što se tiče  nje i mentaliteta koji je stvorila ekipa, mogu biti zadovoljan. Dominirali smo protiv Ukrajine u gostima i Njemačke. Prvih 15 minuta utakmice Nijemci su bili bolji, a onda smo bili nadmoćni do kraja i bliži pobjedi.

  • Šta očekujete na narednim gostovanjima kod Španije, 10. oktobra i Njemačke, tri dana kasnije?

– U vrlo teškoj smo grupi. Nismo favoriti protiv ovih reprezentacija i to znamo. Ipak, hoćemo da se ponašamo kao da smo favoriti. Pokušat ćemo i u Španiji, kao i Njemačkoj, nametnuti naš stil igre, što neće biti nimalo lako. Nastojimo imati mentalitet ekipe koja dominira na terenu. Prije toga (7. oktobar, u St. Gallenu) odigrat ćemo prijateljsku utakmicu sa Hrvatskom.

U ova tri mjeseca igrat ćemo osam jakih utakmica. To što smo sanjali prije četiri-pet godina da igramo jake utakmice protiv velikih ekipa, sada se ostvaruje. Iz tih utakmica učimo i pripremamo se za Evropsko prvenstvo.

  • Kako ocjenjujete rezultate timova iz regije u dva kola Lige nacija, počev od BiH, koja je osvojila, do Crne Gore sa maksimalnim učinkom, te Slovenije i Sjeverne Makedonije sa četiri boda u C diviziji?

– U C ligi Slovenci i Makedonci imaju kvalitet da se bore za ulazak u veći rang. Osim toga, Makedonija, BiH, Kosovo i Srbija nadaju se da se kroz baraž plasiraju na EP, što im je jako važno. Crna Gora sa selektorom Farukom Hadžibegićem, napravila je podvig sa dvije pobjede. Crna Gora  može nastaviti stvaranje kvalitetnog tima koji će nastojati ući u veći rang Lige nacija.  

BiH je mogla izvući bolji učinak. U drugoj utakmici protiv Poljske, prvo poluvrijeme je bilo dobro, a u drugom je imala problema sa ritmom igre. Kako je Poljska ubrzala igru, došlo je do poteškoća u odbrani, te BiH nije održala tempo igre iz prvog dijela. Bilo je puno izmjena i probanja, pa se nadam da će to koristiti za prvu utakmicu baraža protiv Sjeverne Irske u dodatnim kvalifikacijama.

  • Kako komentirate nastup Hrvatske, koja je bez bodova u A diviziji, te Srbije, koja ima jedan?

– Što se tiče Hrvatske, nije joj bilo jednostavno igrati protiv velikih ekipa Portugala (1:4) i Francuske (2:4). Ako si Hrvatska ili Švicarska, moraš dati i više nego što možeš, da bi se ravnopravno nosio sa velikim protivnicima.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Hrvatska je odigrala solidno prvo poluvrijeme protiv Francuske, ali mora se igrati čvrsto protiv takvih ekipa svih 90 minuta za povoljan rezultat. Važno je stvarati navike pobjeđivanja većih reprezentacija. BiH je u A diviziji Lige nacije, što bi joj trebao biti adut protiv Sjeverne Irske, a možda i protiv pobjednika meča Slovačke i Irske.

Srbija ima odličan kvalitet igrača, sa kojim treba probati ući u A diviziju. Prilično im je mlada i perspektivna ekipa koja rezultatski nije dobro prošla (poraz od Rusije 1:3, remi sa Turskom 0:0). Srbija bi mogla stasati u dobru selekciju koja će dostojno parirati protivnicima iz evropskog vrha.

  • Da li je BiH favorit protiv Sjeverne Irske (8. oktobar, stadion Grbavica) i kako vidite njene šanse za odlazak na Euro?

– Mislim da u utakmicama baraža nema apsolutnog favorita. Što se tiče kvaliteta, BiH posjeduje prednost. Pitanje je šta će se desiti u preostale tri sedmice do utakmice. Nikad se ne zna koji će igrač doći na pripreme reprezentacije. Imao sam iskustvo da mi zadnji vikend otkažu igrači zbog povreda i drugih razloga. Uz malo sreće, svi pozvani reprezentativci trebali bi doći. Sa ovim kvalitetom tima i igrajući kod kuće, najvjerovatnije bez publike, Bosna i Hercegovina je favorit. Međutim, mora se poštovati Sjeverna Irska, a pogotovo pobjednik drugog meča ako mi prođemo u finale baraža .   

  • Šta mislite o odluci bh. selektora Dušana Bajevića da načini dosta promjena u timu protiv Poljske 1:2 u odnosu na duel sa Italijom 1:1?  

– Logično je da Bajević, koji je izabran prije pandemije, vodi državni tim i bira igrače na osnovu igara. Naš mentalitet je da protiv velikih ekipa uvijek damo maksimum. Uz malo sreće i velikim zalaganjem, BiH je protiv Italije ostvarila povoljan rezultat, a na kraju je mogla i pobijediti. Šta je dovelo do toga da se promijeni veliki broj igrača nakon prve utakmice? Ovaj septembarski termin nije odgovarao nikome jer se moralo paziti da se igrači i ne povrijede. Dosta njih je došlo bez prijateljske utakmice u klubovima i posebnih priprema. Po meni, nije se ni trebalo igrati u septembru, nego odgoditi za kasnije termine.

Vjerovatno je i to uslovilo neke promjene u početnom sastavu, a selektor hoće da vidi čime raspolaže da može složiti najjači tim. BiH je važno da pokuša ostati u A diviziji, ali je najvažnije plasirati se na EP.

  • Kolike su mogućnosti Švicarske u grupi A sa Italijom, Velsom i Turskom na EP-u?

– Tu je sve otvoreno. Po nekim matematičkim procjenama, mi bismo, uz Italiju, trebali proći dalje. Pošto sa Turskom igramo u Bakuu, gdje će biti puno njihovih navijača, ako bude dozvoljeno prisustvo publike, i sa Italijom u Rimu, neće biti lako. Kao i uvijek, gledaćemo od utakmice do utakmice, da se nametnemo protiv svakog rivala i pokušamo pobijediti. Imamo velike ciljeve da odemo što dalje, ali treba uraditi prvi korak i proći u osminu finala.

  • Ko su favoriti za titulu?

– Još je rano za prognoze i treba vidjeti ishode nacionalnih prvenstava jer je ova sezona ekstremno naporna za sve igrače. Zavisi koliko će ko odigrati utakmica. Neće biti pauze do juna, gotovo cijelu godinu će se igrati, a neće biti mogućnosti da se igrači poslije završetka liga odmore i pripreme za EP. To će možda biti minus za favorite poput Engleske. Favoriti ostaju stalno isti. To su: Njemačka sa ekipom koja se stvara dvije i ima još godinu da se dodatno uigra, Španija, Francuska. Italija bi mogla biti iznenađenje, a ovo je neobično Evropsko prvenstvo, jer dosta selekcija igra kod kuće. To je sigurno prednost barem u prvoj fazi prvenstva. Dodao bih među favorite Englesku, koja bi mogla igrati polufinale i finale u Londonu, te Belgiju naravno.

  • Šta je odlučilo da Bayern osvoji trofej Lige prvaka u prošloj sezoni?

– Bili su ekipa i toliko kompaktni kao grupa da ih je bilo nemoguće poljuljati u bilo kojem trenutku. Bilo kakav događaj nije ih mogao izbaciti iz normalnosti. Bayern je došao u pravo vrijeme u punu formu. Nakon što su završili njemačko prvenstvo, imali su pauzu i pripreme za završnicu Lige prvaka. Posjedovali su sve preduslove da ostvare uspjeh. Vidimo da nisu izgubili u mnogo utakmica, imaju najboljeg strijelca Roberta Lewandowskog, jednog od najboljih golmana Manuela Neuera, itd. Za njih važi princip ‘Kako siješ, tako i žanješ’.

  • Kako komentarišete dvije uzastopne titule prvaka BiH, koje je osvojilo Sarajevo?

– Titule su najprije zaslužene, drugo čestitam im na njima, a treće imaju bolje uslove za razvoj nego ostali klubovi. Sljedeći korak Sarajeva je da nešto značajnije uradi u Evropi.

Izvor: Al Jazeera