Vlade Divac potpredsjednik Sacramento Kingsa

Vlade Divac: Velika je čast vratiti se u grad koji mi je dao nezaboravno životno iskustvo (Getty Images)

Nekadašnja košarkaška zvijezda i aktuelni predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac imenovan je na mjesto potpredsjednika košarkaških operacija u Sacramento Kingsima, objavljeno je na internetskoj stranici ovog američkog NBA ligaša.

U novoj ulozi 47-godišnji Divac radit će kao savjetnik stručnog štaba, a bit će zadužen za pomoć u globalnom brendiranju Sacramenta, procjeni talenata i širenju navijačke baze kluba iz glavnog grada Kalifornije.

“Velika je čast vratiti se u grad koji mi je dao nezaboravno životno iskustvo. Sacramento Kingsi uvek su bili u mojim mislima i uvek sam želeo neku ulogu u klubu. Zahvalan sam na ovoj prilici”, rekao je Divac.

On je bio jedan od prvih Evropljana koji je zaigrao u NBA ligi, najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu, gdje je proveo 16 godina uspješno braneći boje Los Angeles Lakersa (osam sezona), Charlottea (dvije sezone) i Sacramenta.

Šest sezona koje je Divac proveo u redovima “Kraljeva”, između 1998. i 2004. godine, smatraju se za najuspješniji period u historiji tog kluba.

Dvostruki svjetski prvak

Nekadašnji centar (216 centimetara) bit će zadužen za praćenje talenata u Evropi koji bi mogli zaigrati za tim čiji je vlasnik indijski multimilioner Vivek Ranadive.

Divac je sa SFR Jugoslavijom i SR Jugoslavijom osvojio titule svjetskih prvaka 1990. i 2002. godine.

Karijeru je okončao 2005. godine, u NBA je imao prosjek od 11,8 poena, 8,2 skoka i 3,1 asistenciju po utakmici, a poznat je i po humanitarnom radu, naročito kroz pomaganje djece u Srbiji i Africi.

Među četiri igrača je koji su u historiji zabilježili više od 13.000 poena, 9.000 skokova, 3.000 asistencija, 1.600 blokada i 1.200 ukradenih lopti.

To je još za rukom pošlo Kareemu Abdul-Jabbaru, Hakeemu Olajuwonu i Kevin Garnettu.

U NBA ligi odigrao je 1.134 utakmice.

“Kraljevi” su 2009. godine odlučili “penzionirati” Divčev dres s brojem 21.

Izvor: Agencije