Vladar Dubaija i odbjegla princeza Haya pred sudom u Londonu

Šeik Maktoum je pred Porodičnim odjeljenjem Visokog suda u Londonu pokrenuo pravni postupak protiv princeze Haye (EPA)

Vladar Dubaija, šeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum, uskoro bi pred sudom mogao svjedočiti o svom odnosu prema kćerki, princezi Latifi, što bi trebalo biti ključno za postupak parnice s njegovom suprugom, princezom Hayom, koja je pobjegla u London.

Najmlađa supruga vladara Dubaija mjesecima je detaljno planirala bjekstvo u London sa svoje dvoje djece, nakon što je saznala da ju je suprug lagao o “zatvaranju i mučenju” njegove starije kćerke, princeze Latife, prenosi Tanjug.

Vjeruje se da se 45-godišnja Haya bint al-Hussein sada krije u Velikoj Britaniji, sa 11-godišnjom kćerkom Jalilom i sedmogodišnjim sinom Zayedom, te da je spremna za višemilionski razvod i oštru borbu za starateljstvo nad djecom.

Prema pisanju britanskog lista Daily Mail, princeza Haya, jedna od šest šeikovih žena, saznala je istinu o tome šta je njen suprug uradio sopstevnoj kćerki i bojala se da će se isto desiti i njoj.

Odluka o starateljstvu nad djecom

“Princeza se vjerovatno uplašila da bi se nešto slično moglo dogoditi njoj i njenoj djeci i zato je odlučila otići”, rekao je izvor blizak porodici.

Kćerka vladara Dubaija Latifa Mohammed al-Maktoum napustila je Dubai na jahti prošle godine, ali su je uhapsili specijalci i trenutno se nalazi u zatvoru.

Ona je prije hapšenje snimila nekoliko videa, u kojima je rekla da joj je život privid, da su je mučili i da je dvije godine bila u zatvoru, nakon što je kao tinejžerka pokušala pobjeći.

Princeza Haya se sada navodno nalazi u svojoj kući  u Kensingtonu, vrijednoj 85 miliona funti, gdje čeka početak suđenja sljedećeg mjeseca.

Šeik Maktoum je pred Porodičnim odjeljenjem Visokog suda u Londonu pokrenuo pravni postupak protiv princeze Haye, u kojem će se odlučivati o starateljstvu nad dvoje njihove djece, a ročište je zakazano za 30. juli.

Izvor: Agencije