Vlada usvojila plan za promjenu imena u Sjeverna Makedonija

Međuresorna grupa treba izraditi sveobuhvatan nacionalni akcijski plan za izvršavanje obaveza (Arhiva)

Vlada Makedonije usvojila je plan za primjenu obaveza iz Prespanskog sporazuma, kojim je predviđeno da ime države formalno bude promijenjeno u Sjeverna Makedonija sedam dana nakon što Grčka ratificira Protokol za pristupanje NATO-u.

Prema tom planu, nadležna ministarstva, državni organi i institucije, javna preduzeća i dionička društva u vlasništvu države nakon stupanja na snagu ustavnih amandmana trebaju promijeniti table na graničnim prijelazima i državnoj granici Makedonije, diplomatsko-konzularnim predstavništvima i ulazima u institucije, navodi Beta.

Novo ime na makedonskom i albanskom jeziku

Obaveze Makedonije u vezi s promjenom imena države i oznaka počet će sedam dana nakon što ustavni amandmani stupe na snagu, što će se dogoditi odmah nakon što Grčka ratificira Protkol za članstvo Makedonije u NATO-u. 

Te promjene bit će usaglašene sa Zakonom o upotrebi jezika, tako da će novo ime Sjeverna Makedonija na tim tablama i oznakama na granici, državnim institucijama i preduzećima te ambasadama i konzulatima biti ispisano i na makedonskom i na albanskom jeziku.

Generalni sekretar Vlade Makedonije zadužen je da formira međuresornu grupu koja treba izraditi sveobuhvatan nacionalni akcijski plan za izvršavanje obaveza iz Prespanskog sporazuma s Grčkom o rješavanju spora o imenu.

Izvor: Agencije