Vlada ukinula spornu uredbu, Rumuni i dalje na protestu

Prosvjedi u Rumunjskoj nastavljeni su i nakon ukidanja sporne uredbe kojom se dekriminaliziraju mnogi slučajevi korupcije.

“Ovo je do sada najveći protest u Bukureštu. Po nekim procenama 200.000 ljudi okupilo se u Bukureštu, a 400.000 u celoj Rumuniji. Centar glavnog grada je zatvoren, a internet ne radi. Građani traže ostavku vlade. I kada je vlada ukinula uredbu, zahtev za ostavkom se pojavio kao primaran”, javila je Al Jazeerina reporterka Jelena Glušac.

Uredbom je bilo planirano smanjenje kazne za korupciju, što bi mnoge političare moglo poštedjeti kaznenog progona, zbog čega su pokrenuti masovni prosvjedi širom zemlje.

Nakon povlačenja sporne uredbe, premijer Sorin Grindeanu pozvao je ministra pravosuđa da pripremi nacrt zakona koji će biti poslan u parlament, javio je AP.

Zatražio je i da se u najkraćem mogućem roku pokrene javna rasprava sa svim političkim strankama i predstavnicima civilnog društva o spornim elementima povučene uredbe, koja je izazvala masovne prosvjede širom zemlje. 

Kriv mu je ministar pravosuđa

Prethodno je Grindeanu ocijenio da nisu svi argumenti u prilog uredbi dobro predstavljeni u javnosti.

“Iz tog razloga nastala je velika konfuzija, a bilo je puno iskrivljenog tumačenja. Za to će ministarstvo i ministar pravosuđa snositi i snose svu odgovornost”, rekao je Grindeanu.

Objava o povlačenju uredbe, međutim, nije zaustavila prosvjednike da se i danas, šesti dan uzastopno, okupe kako bi poručili Grindeanuu i njegovoj vladi da su “na tankom ledu” i da korupcija mora biti iskorijenjena.

Izvikivali su parole “Ostavka, ostavka” i mahali rumunjskim zastavama.

Puštanje zatvorenika na slobodu

Vlada socijaldemokrate Grindeanua je na vlasti manje od mjesec dana i iznenada je usvojila dekret koji dekriminalizira zlouporabu vlasti tako da neka djela postaju kažnjiva zatvorom samo ako je šteta veća od 44.000 eura. 

Također, parlamentu je dostavljen prijedlog na osnovu kojeg bi 3.000 zatvorenika osuđenih na manje od pet godina zatvora bilo oslobođeno izdržavanje kazne, kako zatvorske ustanove ne bi bile pretrpane.

Rumunjska je, kako navodi Reuters, jedna od europskih država s najvećim stupnjem korupcije u državnoj administraciji i mnogim područjima javnog života.

Tužitelji navode da postoji oko 2.000 slučajeva zlouporabe vlasti s ukupnom štetom od milijardu eura pričinjenom u posljednje tri godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije