Vlada traži rješenja za Adriju Airways

Adria Airways
Inspekcija je ustvrdila da je Uprava trebala biti svjesna da kompanija neće moći realizirati letove (Reuters)

Slovenski ministar ekonomije Zdravko Počivalšek izjavio je da Vlada razmatra mogućnosti kako  pomoći Adriji Airwaysu, avioprevozniku u finansijskim teškoćama, zbog kojih je u utorak i srijedu otkazao sve letove, osim jedne linije iz Ljubljane za Frankfurt, te objavio da će njihovi avioni ostati na zemlji i sljedeća dva dana.

Država je spremna pomoći Adriji Airways, ali ona treba cjelovito vlasničko, finansijsko i poslovno restrukturiranje i u tom smislu ćemo tražiti rješenja, kazao je Počivalšek, koji je primio predstavnike zaposlenih, prenosi Hina.

Upozorio je da država nije spremna dati nikakav novac Adriji dok je njen vlasnik, njemački fond 4K Invest, kojeg smatra odgovornim za sadašnje stanje u kompaniji, nego da treba tražiti finansijski i poslovno održiv model.

‘Ono čega se svi pribojavamo’

“Traženju rješenja smo se prihvatili sa svom odgovornošću i napravit ćemo sve da u okviru naših mogućnosti nađemo rješenja”, kazao je Počivalšek.

Upozorio da je uvjet za bilo kakvo rješenje da Adrija zadrži svoju zračnu flotu i da avioni zadrže licence slovenskog regulatora civilnog prometa i Međunarodnog udruženja avioprevoznika – IATA, jer se u suprotnom ništa neće moći spasiti, pa će uslijediti ono “čega se svi pribojavamo”.

Počivalšek nije iznosio detalje mogućeg rješenja za Adriju, niti želio odgovoriti na pitanje koliko bi spašavanje Adrije od stečaja koštalo “porezne obveznike”, odnosno budžet države.

Naveo je da je o mogućem modelu spašavanja Adrije potrebno razgovarati na nivou raznih resora, kao što su ministarstva finansija i saobraćaja, no da Vlada ove sedmice to neće imati na dnevnom redu.

Slovenski mediji navode kako Vlada kao jedan od modela izlaska Adrije iz krize ima u zakonskom prijedlogu kojim bi se civilni zračni promet organizirao kao “obavezna javna služba”, ili subvencionirale linije od posebnog interesa za državu.

Poslovni i finansijski planovi

Slovenski regulator za civilnu avijaciju pozvao je vlasnika Adrije Airwaysa, fond 4K Invest, da mu u roku od sedam dana dostavi poslovne i finansijske planove te ugovore s vlasnicima aviona kojima leti, iz kojih će biti jasno da u narednom periodu može stabilno poslovati i ispunjavati finansijske obaveze.

U suprotnom bi Adriji bila oduzeta nacionalna licenca za komercijalne prijevoze, što znači da bi završio u stečaju.

Uprava Adrije Airwaysa objavila je u srijedu da do sljedećeg ponedjeljka očekuje odgovor vlasnika o tome hoće li je dokapitalizirati kako bi se izvukla iz teškoća, a tvrdi i dalje da vodi razgovore o mogućim investitorima i potencijalnim partnerima.

Izvor: Agencije