Vlada Srbije razmatra prijedlog o doživotnim kaznama za ubice djece

Inicijativu Fondacije 'Tijana Jurić' potpisalo je gotovo 160.000 građana Srbije (Tanjug)

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković uputila je predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić inicijativu Fondacije “Tijana Jurić” kojom se traže izmene i dopune Krivičnog zakonika kako bi se uvela kazna doživotnog zatvora za najteže oblike teških krivičnih dela bez mogućnosti uslovnog otpusta.

Inicijativu je podržalo 158.460 građana Srbije.

Fondacija je nazvana po devojčici čiji je ubica osuđen na 40 godina zatvora zbog pokušaja silovanja i teškog ubistva, počinjenog 2014. godine.

Imajući u vidu značaj izmena koje se tom inicijativom predlažu, predsednica Narodne skupštine je pozvala da Vlada sa nadležnim ministarstvom analizira predloženi nacrt, utvrdi Predlog zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika i uputi ga Narodnoj skupštini na razmatranje.

Tim zahtevom predlaže se strože kažnjavanje počinilaca najtežih krivičnih dela protiv života i tela, kao i dela protiv polne slobode u slučajevima kada je usled izvršenja dela nastupila smrt deteta, maloletnih lica, bremenite žene i nemoćnih lica.

Osim toga, cilj ove inicijative je i da se izmenama i dopunama Krivičnog zakonika predvidi da se osuđenima na kaznu doživotnog zatvora onemogući uslovni otpust, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Opasnost od ponavljanja zločina

Predajući inicijativu prošle sedmice, Igor Jurić, otac devojčice čije ime nosi fondacija, rekao je da statistika pokazuje da u Srbiji 90 odsto osuđenih spada u kategoriju povratnika, odnosno da po puštanju na slobodu ponove krivično delo.

Podsetimo: 15-godišnja devojčica Tijana Jurić ubijena je 26. jula 2014, pola sata iza ponoći, nedaleko od sportskog centra “Rata” u selu Bajmok.

Nju je usmrtio Dragan Đurić (34), mesar iz Surčina, koji je u međuvremenu osuđen na 40 godina zatvora za pokušaj silovanja i teško ubistvo.

Potraga za Tijanom trajala je 13 dana. Bio je to zločin koji je potresao Srbiju.

Godinu kasnije usvojen je tzv. “Tijanin zakon”, odnosno izmene Zakona o policiji, kojima je predviđeno da je policija dužna da u slučajevima nestanka lica bez odlaganja koristi raspoložive mere i radnje po prijavi nestanka.

Ove izmene su usvojene sa ciljem da doprinesu pravnoj sigurnosti jer omogućavaju efikasniju organizaciju MUP-a i postupanje u slučajevima prijave nestanka lica, kao i hitno reagovanje u situacijama povećanog rizika.

Izvor: Al Jazeera i agencije