Vlada Srbije proglasila ništavnom odluku Prištine o imovini

Kosovske vlasti poručuju da pitanje imovine na Kosovu ne može biti tema dijaloga u Briselu (Arhiva)

Vlada Srbije proglasila je ništavnom odluku vlasti u Prištini o preuzimanju imovine bivše SFRJ i Srbije na Kosovu.

Takvu je odluku javnosti prenio srbijanski premijer Aleksandar Vučić.

“Taj potez Prištine nije ništa drugo do otimačina tuđeg vlasništva i smatramo ga ništavnim. Uprkos volji za razgovorom, za to treba imati sagovornika, a kosovski Albanci doneli su rezoluciju, a da ne žele ni da razgovaraju”, rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Kosovska Vlada donijela je prije dva dana odluku po kojoj bi za svu nepokretnu imovinu na Kosovu, ranije registriranu na ime SFRJ, Republike Srbije i Autonomne Pokrajine Kosovo, registrirala kao vlasnika Republiku Kosovo, koju Srbija ne priznaje.

“Ne možete da kažete da je sve vaše i otmete nekom subjektu imovinu. To je otimačina, a pravo svojine je najzaštićenije u svetu, posebno na zapadu. Ne može kazati ‘rešio sam, potpisao sam nešto'”, poručio je Vučić. 

‘Ni selfie nisu iznad Trepče napravili’

Ocijenio je i kako je od početka pregovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u Bruxellesu “bilo jasno da će kosovske vlasti da povuku takav potez”, te naveo kako su predstavnici Kosova “svaki su put odbijali da razgovaraju o tome”.

Podsjetio je i kako su kosovske vlasti svojom odlukom nedavno “prisvojile” i rudarsko-metalurški kombinat Trepča, iako se taj inudustrijski kompleks nalazi na sjeveru Kosova, gdje dominantnu većinu čine Srbi.

“Trepča je imala šansu da zajedno radimo. Mi držimo metalurgiju, dva rudnika, a oni veći deo rude. I to nije prihvaćeno, već se imovina otima”, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, predstavnici Prištine “nisu se pojavili ni selfie da naprave iznad Trepče”, dodajući da to govori “koliko je njihova politika nerealna”.

Ukazujući da su “na Kosovu u toku pripreme za izbore”, on je naglasio kako ne može razumjeti da su “nekome izbori tako važni da zaustavi procese na više godina”.

Vučić je potom poručio da se “ne može predati imovina koju su ljudi vredno gradili” i zahvalio Europskoj uniji na poruci da se o novom potezu Prištine u svezi s imovinom “mora razgovarati”.

Kosovo ne želi pregovarati o imovini

Ranije je kosovska ministrica pravde Dhurata Hoxha izjavila da pitanje imovine na Kosovu ne može biti tema dijaloga Beograda i Prištine u Bruxellesu.

“Na Kosovu odlučuje Vlada Kosova na osnovu svojih zakona. Za imovinu na teritoriju Kosova imamo potpunu neovisnost, suverenitet i o tome nema potrebe da vodimo razgovore s bilo kim. Radi se o pitanju o kojem, kao država, sami odlučujemo, kao što je to bio slučaj s bivšim republikama Jugoslavije”, rekla je Hoxha za Radio Slobodnu Europu.

Odluka vlade u Prištini već je stupila na snagu, a obveza kosovske katastarske agencije bit će da u registar imovinskih prava upiše pravo vlasništva, prenosi Radio-televizija Srbije.

U tu imovinu ulazi imovina državne i vojne administracije te imovina bivših društveno-političkih organizacija.

Beogradski mediji navode da je riječ o zemljištu, milijunima kvadrata službenih, poslovnih i stambenih zgrada, te infrastrukturi najvećih srpskih poduzeća koje Vlada Kosova želi prisvojiti.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda Srbije, riječ je o 29 posto ukupnog zemljišta na Kosovu za koje službeni Beograd tvrdi da je u vlasništvu Republike Srbije.

Izvor: Agencije