Vlada Srbije premijerima svijeta šalje pismo o ‘ponašanju Kosova’

Kosovo, Snage sigurnosti
Ana Brnabić je naglasila neophodnost da se pojača komunikacija sa svim partnerima diljem svijeta (EPA)

Vlada Srbije priprema pismo i uputit će ga, čim prije, premijerima svih zemalja diljem svijeta kako bi upozorila na ponašanje vlasti Kosova. kojim se, kako se navodi, ugrožavaju regionalni mir i stabilnost.

Premijerka Srbije Ana Brnabić zatražila je u četvrtak, na sjednici Vlade u Beogradu, da se u najkraćem roku pripremi tekst pisma, koje će ona, u ime Vlade, poslati predsjednicima vlada svih zemalja na svijetu, u kojem će ih upozoriti da Kosovo ugrožava regionalni mir i stabilnosti, objavljeno je na službenoj stranici srbijanske Vlade.

U pismu će, kako je navedeno, biti “upozoreno na odluke i ponašanje … kojima se u potpunosti i kontinuirano krše svi postignuti dogovori, regionalne inicijative i međunarodni sporazumi”, pa čak i dokumenti koje su vlasti Kosova “same donosile i usvajale”.

‘Urušavanje atmosfere dijaloga’

Ovim pismom, istaknuto je, srbijanska Vlada “želi skrenuti pažnju i sve zemlje pojedinačno upozoriti na ugrožavanje regionalnog mira i stabilnosti”, kao i na “namerno i direktno urušavanje atmosfere dijaloga” s Kosovom.

Brnabić je naglasila neophodnost da se komunikacija sa svim partnerima diljem svijeta “pojača, kako bi svi bili svesni kompleksnosti situacije” u kojoj Beograd sudjeluje u dijalogu s Prištinom.

Time bi se “na najidirektniji način dala puna podrška naporima predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i osigurala što veća sigurnost” za Srbe na Kosovu, navedeno je službenoj internet stranici Vlade Srbije.T

Izvor: Agencije