Vlada Srbije osigurala smještaj Jovanki Broz

Jovanka Broz je 23. augusta u teškom stanju primljena u beogradski Urgentni centar, a prema riječima doktora ona se osjeća bolje (EPA)

Udovici bivšeg predsjednika SFR Jugoslavije Josipa Broza Tita Jovanki Broz država će, nakon što izađe iz bolnice, osigurati smještaj dok ne bude renovirana oronula vila u kojoj je živjela od Titove smrti, potvrdio je potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić.

Jovanka Broz je 23. augusta u teškom stanju primljena u beogradski Urgentni centar, a prema Ljajićevim riječima ona se osjeća bolje, oporavlja se i izabrat će jednu od četiri kuće u državnom vlasništvu i u njoj boraviti dok bude trajao popravak potpuno ruinirane vile na Dedinju u kojoj je živjela prethodne tri decenije.

“Jovanka Broz će se useliti u jednu od četiri ponuđene kuće koju sama odabere. Sve su prizemne, jer se ona ne može kretati stepenicama. U toj kući će boraviti dok se vila na Dedinju ne obnovi. Država će joj, osim smeštaja, osigurati svu potrebnu njegu”, rekao je Ljajić.

Ljajić je smještaj našao uz pomoć generalnog sekretara Vlade Veljka Odalovića, koji se i sam uvjerio u kakvim je uvjetima donedavno živjela Jovanka Broz.

“Ta vila nema minimum uslova za život. U njoj ne bi mogla da boravi ni zdrava osoba, a kamoli osoba njenog zdravstvenog stanja i godina. U kontaktu smo sa porodicom Jovanke Broz i uz njihovu i njenu saglasnost odabraćemo odgovarajuću kuću dok se vila ne renovira. Ona mora da živi dostojanstveno, kako i zaslužuje”, rekao je Odalović.

Stanje stabilno

Vila na Dedinju od 750 kvadrata u kojoj živi Titova udovica pripada državi, ali je zapuštena – prokišnjava, zidovi su puni vlage i u fazi su raspada, instalacije ne rade, a grijanja ima samo u jednom dijelu vile, dok ga do prije nekoliko godina uopće nije ni bilo, prenose mediji.

Po riječima liječnika Urgentnog centra, stanje Jovanke Broz sada je stabilno, ali se još ne zna kada bi mogla izaći iz bolnice, o čemu će odlučiti doktori.

“Njeno stanje je stabilno, znatno bolje nego pre 24 dana, kada je primljena. Ipak, za sada ne možemo da preciziramo kada će biti puštena iz bolnice. Tu odluku će doneti lekarski tim, a doktori svakodnevno rade analize”, saopćeno je iz Urgentnog centra.

Jovanka Broz ima 89 godina i od Titove smrti 1980. živi povučeno, u skoro potpunoj izolaciji u beogradskom naselju Dedinje. S Titom je bila u braku od 1952. godine.

U julu 2009. godine, tadašnji ministri unutrašnjih poslova Ivica Dačić i rada i socijalne politike Rasim Ljajić uručili su Jovanki Broz lične dokumente – pasoš i ličnu kartu, koje nije imala skoro tri decenije.

Izvor: Agencije