Oglasi

Vlada Srbije na novom ispitu

Lider naprednjaka Aleksandar Vučić nije želio detaljnije govoriti o svojim odnosima sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

Najveća kriza u vladajućoj koaliciji u Srbiji za sada je prevaziđena. Najjača vladajuća partija, Srpska napredna stranka, saopćila je da zbog državnih interesa izbora neće biti u skorije vrijeme i da će se Vlada fokusirati na borbu protiv korupcije i privlačenje stranih investitora.

Ipak, lider naprednjaka Aleksandar Vučić nije želio detaljnije govoriti o svojim odnosima sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem, za koga se pojavila informacija da se viđao sa članovima narko-klana odbjeglog Darka Šarića.

Buran politički vikend

Reporter Al Jazeere Marko Subotić javio je iz Beograda da je Vlada Srbije na novom ispitu poslije burnog političkog vikenda, tokom koga su u javnost dospjele informacije iz policije da se premijer prije četiri godine viđao sa Rodoljubom Radulovićem, članom Šarićevog narko-klana.

U transkriptima navodnih razgovora navodi se da je Šarić oslovljavao Dačića kao 'drug' i da mu je preko Radulovića poslao dva Blackberry mobilna telefona.

„Nikada se nisam sastajao sa licima za koje mi je naznačeno da su iz kriminogenih sredina, nikada moje komunikacije nisu bile usmerene protiv državnih nacionalnih interesa“, kazao je premijer Dačić.

On tvrdi da nikoga nije štitio i da su dokaz za to hapšenja članova klana Darka Šarića

„Govorili su i ranije da ću štititi ovoga, onoga, jednog biznismena, drugog, trećeg kriminalca. Pa, gde su sad oni? Svi su u zatvoru. I biće i svi oni za koje se dokaže da su krivi iako ih poznajem, jer im to nije nikakva zaštita“, poručio je Dačić.

Dačić je obavijestio tokom vikenda i svog koalicinog partnera i prvog potpredsjednika Vlade Aleksadra Vučića o svojim susretima sa licima sa potjernice, poslije čega je Srpska napredna stranka najavila sjednicu Predsjedništva na kojoj su razmatrali funkcioniranje Vlade.

Vučić kaže da situacija nije prijatna, ali da će Vlada opstati zbog interesa Srbije

„Mi želimo da Vlada nastavi svoj rad, nadamo se da će postojati uslovi da dobijemo datum za pregovore, da privučemo više investitora, da zemlja krene napred, a da li ćemo u tome uspeti, ponavljam, nadam se – da. Ali, ko to može danas da garantuje“, rekao je Vučić.

On je naveo da niko neće biti zaštićen u borbi protiv korupcije, makar to bio i član Vlade.

Ipak, nije mogao odgovoriti na pitanje da li bi i prije šest mjeseci pravio Vladu sa Ivicom Dačićem da je tada znao za njegove kontakte sa ljudima bliskim Šariću.

Zatečen pitanjem

„Zatekli ste me pitanjem i nisam u stanju da vam u ovom trenutku odgovorim. Izvinjavam se što sam bio nesposoban. Potpuno sam zatečen pitanjem“, rekao je Vučić.

Prema nezvaničnim informacijama, sukob između Ivice Dačića i Aleksandra Vučića izbio je zbog izbora direktora policije, javio je Subotić.

Dačić i Vučić imaju različite stavove u vezi s tim ko bi trebao obavljati ovu funkciju.

Prilike za zvanične razgovore o tome nije ni bilo, jer Vlada u proteklih deset dana nije ni zasjedala.

Izvor: Al Jazeera