Vlada Srbije insistira na reformama

Ostavka ministra finansija Srbije Lazara Krstića neće zaustaviti reforme koje provodi Vlada Srbije. Ovo je stav Vučićeve Srpske napredne stranke koja poručuje da neće biti smanjenja penzija za koje se zalagao Krstić. 

Predsjednik SNS-a Aleksandar Vučić saopćava stranačkim kolegama da odustajanja od rigoroznih reformi nema.

Nakon predsjedništva stranke, naprednjaci kažu da premijer za sada neće provesti radikalnu mjeru smanjenja penzija za 20 posto.

“U ovom trenutku nije spreman da sprovodi takve ekonomske reforme smanjenjem penzija, kakve je ministar u ostavci predlagao”, izjavila je Maja Gojković, potpredsjednica SNS-a.

Krstićevi zahtjevi

Ministar finansija u ostavci Lazar Krstić tražio je smanjenje penzija za 20 posto, smanjenje plata u javnom sektoru za najmanje 15 posto i otpuštanja. Poslije poplava tražio je povećanje cijene struje za 30 procenata.

Analitičari kažu da trenutno nije jasno koje reforme provodi vlada, a poslije ostavke Krstića još je manje jasno ko će ih voditi. Zbunjuju sve češće medijske najave o poskupljenju struje, smanjenju penzija i plata. Zbog toga je ostavka ministra finansija za Dejana Vuka Stankovića iznenađenje.

“Da bi Vučić i dalje ispao heroj reformi, potrebno je napraviti jednu vrstu medijske dramatizacije, i to sa slučajem, zapravo, Krstića i koliko-toliko postignuti. S druge strane, nakon što je Krstić otišao problemi su ostali, još je veći stepen ekonomske konfuzije i sada se posle Krstićevog odlaska postavlja pitanje ko je, zapravo, spreman da sarađuje”, kaže ovaj politički analitičar

U prethodnom sazivu vlade, zbog neslaganja u pristupu reformama i izmjenama Zakona o radu sa tadašnjim prvim potpredsjednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, ostavku je podnio tadašnji ministar privrede Saša Radulović.

Pozadina ostavke

Iz opozicijske Demokratske stranke poručuju da je jučerašnja ostavka ministra finansija u uskoj vezi sa usvajanjem novog zakona o radu te da to predstavlja farsu i dio političkog teatra.

“Cela ideja je da se ovaj zakon o radu predstavi kao manje zlo. Ovaj zakon nije manje zlo, on je najveće zlo koje je moglo zateći Srbiju u ovom trenutku. Ako Vučić nije slušao ministra finansija, ne vidim smisao da ga imenuje za svog savetnika i ne mislim da će ga tada slušati”, kaže Bojan Pajtić, predsjednik DS-a.

Ostavka Krstića dogodila se istog dana kada je Vlada usvojila novi Zakon o radu koji bi sljedeće sedmice trebao ući u Skupštinsku proceduru.

Protiv tog zakona su svi sindikati u Srbiji, koji su, između ostalog, najavili i velike proteste.

Izvor: Al Jazeera

[]