Vlada Srbije gradi povratničko naselje u Zvečanu

Vlada Srbije najavljuje gradnju velikog povratničkog naselja za raseljene sa Kosova. Za godinu dana u opštini Zvečan, na sjeveru Kosova, planira se izgraditi 300 kuća za 1.500 raseljenih osoba.

U starom hotelu u Zvečanu nekoliko porodica više od 10 godina nada se kako će im neko pomoći da nastave normalan život.

“Vidite i sami kako živimo, 12 godina smo ovde, u jednoj sobi nas troje, kad dođe burazer, znači nas četvoro, tri kreveta… i to je to”, kaže Tomislav Marković, raseljeni iz Obilića.

Prelazak u ‘Sunčanu dolinu’

Teško je, kaže Ahmet Beriši. Volio bi upisati fakultet i naći posao. Svi su čuli za gradnju naselja, čiji stanar bi i on volio biti. Da bi iz mračnog hotela prešao u “Sunčanu dolinu”, kako će se zvati naselje, sačekat će jasno utvrđene kriterije i raspisani konkurs. Kuće bi trebale biti potpuno opremljene, a zajednica ekonomski i sigurnosno održiva.

“Sa ekonomskog, svaka povratnička porodica će dobiti barem jedno radno mesto, koja se bude uselila ovde, koja se bude vratila na prostor Kosova i Metohije. A sa bezbednosnog aspekta, na ovo naselje neće moći da se puca, kao na ostala naselja koja su se radila širom Kosova i Metohije, ovde kuće neće moći da se pale i neće biti moguća krađa pokućstva i ostalih stvari”, govori Ivan Todosijević, predsjednik privremenog organa opštine Zvečan.

Nakon neophodne infrastrukture i kuća, gradit će se škola, obdanište, market i crkva, iz Zvečana javlja novinar Al Jazeere Zoran Kosanović.

“Naselje ‘Sunčana dolina’ trebalo bi da bude završeno za godinu dana. Trenutno ovde nema radnika, ali kada radovi počnu, planirana je izgradnja 300 objekata za više od 1.500 stanara”, dodaje.

No, i prije početka gradnje, iz Prištine upozoravaju na poštivanje zakona Kosova.

“Dobro se zna da općine imaju pravo izdavati dozvole za gradnju za porodične kuće, ali treba se poštovati zakon. Još jednom ponavljam da sam ja insistirao da ne bude nikakve gradnje na tom dijelu teritorije Kosova ako to nije u skladu s kosovskim zakonima“, navodi Ferid Agani, ministar životne sredine i prostornog planiranja Kosova.

Kontakti ispod površine

U Beogradu nisu iznenađeni reakcijom Prištine, ali vjeruju kako će se sve riješiti.

“Ispod površine te, koju oni daju za svoje javno mnijenje, oni već imaju kontakte sa našim predstavnicima dole, predstavnicima Srba na KiM-u, i oni će, zajedno sa našim predstavnicima, raditi na tome da ovo naselje bude ono što treba da bude. Uveren sam u to da će razum prevladati i na njihovoj strani“, kaže Marko Đurić, direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosov i Metohiju.

Dodaje kako neće biti zloupotrebe novca, kao što je to bilo u ranijem periodu, jer, kaže, u izgradnji projekta sudjeluje Eparhija raško-prizrenska, opština, ali i sami građani. No, još nije poznato koliko će izgradnja “Sunčane doline” koštati.

Izvor: Al Jazeera