Oglasi

Vlada Španije: Puigdemont neće opet biti katalonski lider

Smijenjeni katalonski lider neće biti predsjednik ove španske pokrajine, rekao je Mendez de Vigo, španski ministar obrazovanja.
Carles Puigdemont, KatalonijaCarles Puigdemont želi da ga parlament imenuje za novov katalonskog predsjednika dok je u BriseluEPA

Smijenjeni katalonski lider Carles Puigdemont neće ponovo biti na čelu te španske pokrajine, izjavio je glasnogovornik španske vlade Inigo Mendez de Vigo.

On je kazao da će španska Vlada nastaviti direktno upravljati Katalonijom dok god je to neophodno.

"On [Puigdemont] neće biti predsjednik", rekao je De Vigo, koji je i španski ministar obrazovanja, kulture i sporta za Reuters.

Na pitanje da li bi Puigdemont mogao provesti svoje planove da bude izabran za predsjednika Katalonije, iako se nalazi u Briselu, i da od tamo vlada Katalonijom, dok španska Vlada nastavlja zvanično upravljati tom najbogatijom pokrajinom, na osnovu Člana 155 špankog Ustava, De Vigo je kazao da se "to neće dogoditi".

'Pomoću tehnologije će vladati iz Belgije'

On je dodao da, ukoliko situacija ostane "zaglavljena", kao što je sada, bit će novih regionalnih izbora u Kataloniji.

"To nije ono što želimo, ali to će se dogoditi ukoliko oni [nacionalisti] djeluju van zakona", rekao je De Vigo.

Kako je ranije prenio AP, Puigdemont, koji se želi vratiti na funkciju, izjavio je da će mu nove tehnologije omogućiti da vlada iz Belgije.

On je u Brisel pobjegao od sudske istrage, koja je u Španiji pokrenuta protiv njega zbog pokušaja otcjepljenja Katalonije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.