Vlada Slovenije zaustavila privatizaciju NLB-a

Nova ljubljanska banka, NLB
O prodaji domaćih banaka u Sloveniji postoje negativna mišljenja u politici i među nekim bankarima (AP)

Slovenska vlada razmatrala je pitanje privatizacije Nove Ljubljanske banke (NLB), uz ocjenu da cijena koja bi se u ovom trenutku mogla postići od potencijalnih investitora nije zadovoljavajuća.

To praktično znači da se zaustavlja postupak prodaje tri četvrtine državnog udjela u najvećoj slovenskoj banci, dogovoren s Europskom komisijom.

“Vlada je na današnjoj sjednici donijela zaključak da nije suglasna s minimalnom cijenom dionice NLB-a u visini 55 eura i rasponom cijene od 55 do 71 eura za dionicu”, navedeno je u priopćenju, kako prenosi Hina.

Stara devizna štednja

Nakon što Slovenski državni holding (SDH) koji formalno upravlja državnom imovinom i vodi postupke privatizacije, o tome nije mogao donijeti konačnu odluku, o rasponu cijene koju bi mogli ponuditi ulagači morala se danas izjasniti vlada, kao skupština dioničara SDH-a – koji je kao i NLB 100-postotnom vlasništvu države.

Procjenu cijene koja bi se u sadašnjem trenutku mogla postići na tržištu i raspon cijene koju bi mogli dati potencijalni ulagači vladi su dali SDH i njemačka Deutsche Bank.

Ta banka je lani odabrana kao glavni konzultant i agent u postupku privatizacije NLB-a.

Osim cijene, prema tumačenju slovenske vlade, potencijalnu zapreku za privatizaciju predstavlja neriješeno pitanje tzv. prenesene stare devizne štednje NLB-a u Hrvatskoj, zbog čega protiv NLB-a pred hrvatskim sudovima teku tužbe koje su uložile Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb.

One po ovlaštenju hrvatske vlade tuže Ljubljansku banku za povrat sredstava koje su hrvatskim štedišama NLB-a isplatile hrvatske banke jer NLB sve do presude Europskog suda za ljudska prava pitanje stare štednje nije smatrala bilateralnim problemom i dugom, govoreći da je to stvar sukcesijskih pregovora.

“Vlada je konstatirala da problematika prenesenih deviznih depozita u Hrvatskoj predstavlja vanjsku objektivnu okolnost, koja uz ostale rizike koji se javljaju u prodajnom postupku, sprječavaju njegovo uspješno provođenje”, navela je slovenska Vlada.

Da se s takvim stajalištem slažu i da je odluka donesena suglasno, potvrdili su na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade premijer Miro Cerar i njegovi koalicijski partneri, ministar poljoprivrede i predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Dejan Židan te ministar vanjskih poslova i predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karl Erjavec.

Erjavec i Židan ujedno su i potpredsjednici vlade.

Kontroverzna tema

Slovenski mediji najavljuju da će slovenska vlada u pregovorima s Europskom komisijom sada pokušati produžiti rokove privatizacije NLB-a i uvjete za njenu prodaju.

O prodaji domaćih banaka u Sloveniji postoje vrlo negativna mišljenja u politici i među nekim vodećim bankarima, a privatizacija državne imovine i inače je kontroverzna tema, uvijek u fokusu politike i polemika.

Prema dogovoru koji je s Europskom komisijom nedavno postigla slovenska ministrica za financije Mateja Vraničar Erman, 50 posto dionica NLB-a trebalo je prodati do kraja ove goidne, a do kraja slijedeće još 25 posto, što znači da bi u državnom vlasništvu ostalo samo 25 posto dionica.

Ministrica je nakon odluke vlada da se postupak zaustavi novinarima kazala da o toj odluci najprije treba obavijestiti Europsku komisiju, a onda s njom pokušati proučiti mogućnost “alternativnih mjera”.

Izvor: Agencije