Vlada Slovenije stavila Srbiju na zelenu listu epidemijski sigurnih država

Ostale zemlje regije ostaju na crvenoj listi epidemijski rizičnih zemalja (EPA)

Slovenska vlada je Srbiju stavila na zelenu listu epidemijski sigurnih država, što znači da putnici iz te zemlje od sutra mogu ulaziti u Sloveniju bez karantina i bez negativnog testa na korona virus, javlja Gasper Lubej, reporter Al Jazeere.

Slobodan ulazak važi i za putnike iz hrvatskih županija koje graniče sa Slovenijom, odlučila je slovenska vlada na dopisnoj sjednici.

Sve preostale hrvatske županije i sve zemlje regiona ostaju na crvenoj listi epidemijski rizičnih zemalja. Bez karantina u Sloveniju mogu ući putnici iz tih područja uz negativan test na korona virus, ne stariji od 48 sati.

Negativan test iz odabranih laboratorija

Test mora biti obavljen u laboratoriji jedne od članica Evropske unije ili schengenskog prostora, kojeg odobri slovenski laboratorij za zdravlje.

Ako putnik dobije rješenje o karantini na granici, može tokom karantina u Sloveniji obaviti test na korona virus. U slučaju negativnog testa rješenje se poništava.

U posljednja 24 sata u Sloveniji je potvrđeno 159 novih slučajeva korona virus, ukupno 5350 od početka epidemije, aktivnih je 1648 slučaja. Preminula je jedna osoba, a do sada je umrlo 147 ljudi.

Izvor: Al Jazeera