Oglasi

Vlada Slovenije stavila Srbiju na zelenu listu epidemijski sigurnih država

Slobodan ulazak važi i za putnike iz hrvatskih županija koje graniče sa Slovenijom, odlučila je slovenska Vlada.
Ostale zemlje regije ostaju na crvenoj listi epidemijski rizičnih zemaljaEPA-Ilustracija

Slovenska vlada je Srbiju stavila na zelenu listu epidemijski sigurnih država, što znači da putnici iz te zemlje od sutra mogu ulaziti u Sloveniju bez karantina i bez negativnog testa na korona virus, javlja Gasper Lubej, reporter Al Jazeere.

Slobodan ulazak važi i za putnike iz hrvatskih županija koje graniče sa Slovenijom, odlučila je slovenska vlada na dopisnoj sjednici.

Sve preostale hrvatske županije i sve zemlje regiona ostaju na crvenoj listi epidemijski rizičnih zemalja. Bez karantina u Sloveniju mogu ući putnici iz tih područja uz negativan test na korona virus, ne stariji od 48 sati.

Negativan test iz odabranih laboratorija

Test mora biti obavljen u laboratoriji jedne od članica Evropske unije ili schengenskog prostora, kojeg odobri slovenski laboratorij za zdravlje.

Ako putnik dobije rješenje o karantini na granici, može tokom karantina u Sloveniji obaviti test na korona virus. U slučaju negativnog testa rješenje se poništava.

U posljednja 24 sata u Sloveniji je potvrđeno 159 novih slučajeva korona virus, ukupno 5350 od početka epidemije, aktivnih je 1648 slučaja. Preminula je jedna osoba, a do sada je umrlo 147 ljudi.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.