Vlada Slovenije: Odmah tužba protiv Hrvatske

Kako se navodi, tužba se podnosi zbog „neispunjavanja obaveza na osnovu 2599. članka ugovora u funkcioniranju Evropske unije“ (Arhiva)

Vlada Slovenije u petak je donijela odluku da se protiv Hrvatske odmah podigne tužba zbog neimplementacije arbitražne presude o granici, objavila je u petak Vlada tehničkog premijera Mire Cerara, prenose agencije.

„Vlada je prihvatila konačan tekst tužbe koju će u skladu sa svojim današnjim zaključkom odmah predati sudu Evropske unije  u Luksemburgu“, navedeno je u saopćenju slovenske Vlade.

Kako se navodi, tužba se podnosi zbog „neispunjavanja obaveza na osnovu 2599. članka ugovora u funkcioniranju Evropske unije“.

Premijer Cerar posljednjih je sedmica, najavljujući tužbu, više puta izjavio kako uprkos tome što tehnička Vlada obavlja tekuće poslove, ona ima puni mandat i za tužbu oko koje su se složile sve stranke u Parlamentu, kad im je predmet iznesen na zatvorenoj sjednici vanjskopolitičkog odbora.

Cerar je dodao kako dopušta i mogućnost da se tužba povuče ako Hrvatska u međuvremenu prihvati postupak i donesene odluke arbitara.

Pitanje nove vlade

Janez Janša, jedan od dvojice potencijalnih mandatara za sastav nove Vlade, rekao je kako bi odluka o tužbi trebala pričekati na formiranje nove Vlade.

Slično je mišljenje iznio u četvrtak nakon sastanka s Janšom i predsjednik države Borut Pahor.

Prema njegovim riječima, arbitražna presuda je obvezujuća i za Hrvatsku koja će je prije ili kasnije morati prihvatiti, ali bi s tužbom trebalo pričekati na sastavljanje nove vlade koja bi onda mogla još jednom o tome razgovarati s hrvatskom stranom, no ne o sadržaju presude nego samo o njenoj implementaciji.

Izvor: Agencije