Vlada Singapura naredila Facebooku da ‘ispravi’ vijest

Facebook mnogi kritiziraju zbog dopuštanja širenja dezinformacija (EPA)

Singapur je u petak naredio Facebooku da objavi obavijest o ispravci, za objavu koja optužuje Vladu za hapšenja zviždača i izbornu krađu, po novom zakonu o “lažnim vijestima”.

Vlada je u saopćenju navela kako je naredila Facebooku da “objavi obavijest o ispravkama” za objavu od 23. novembra, koja sadrži optužbe o hapšenjima navodnih zviždača i izbornoj krađi.

Vlada tvrdi da su optužbe “lažne” i “uvredljive” te su inicijalno naredili korisniku Alexu Tanu, koji vodi blog States Times Review, da objavi ispravku sporne objave.

Tan, koji ne živi u Singapuru te tvrdi da je australski građanin, odbio je to učiniti, a vlasti kažu da ga se sada istražuje.

Facebook je odbio komentirati taj slučaj, a Tanova objava ostala je nepromijenjena.

Na udara kritika s dvije strane

Facebook mnogi kritiziraju zbog dopuštanja širenja dezinformacija, širenja nasilnih sadržaja, zbog čega pozivaju na regulaciju, dok se, s druge strane, Facebook kritizira da pristaje na zahtjeve država i tako potiskuje opozicijske glasove.

Facebook često blokira sadržaje, za koje vlade kažu da krše lokalne zakone, pa je tako blokirao 18.000 objava ove godine do juna, prema Facebookovom “izvještaju o transparentnosti”.

Zakon o lažnim vijestima stupio je na snagu u Singapuru prošlog mjeseca, nakon dvogodišnje pripreme.

Facebook je prethodno saopćio kako je “zabrinut zbog aspekata ovog zakona, koji daje široke ovlasti singapurskoj izvršnoj vlasti kako bi nas prisilila da uklonimo sadržaj koji ocijene kao lažan te da proslijedimo vladine obavijesti korisnicima”.

Izvor: Agencije