Vlada SAD želi zaplijeniti 12 milijardi dolara imovine El Chapa

Porota suda u New Yorku proglasila je 12. februara meksičkog narkobosa krivim (Reuters)

Američka vlada namjerava zaplijeniti 12,6 milijardi dolara imovine meksičkog narkodilera Joaquana Guzmana, poznatijeg kao El Chapo, a to je iznos koji je stekao njegov narkokartel dok mu je on bio na čelu.

Tužilac suda u Brooklynu istakao je da je ovlašten da traži zapljenu imovine i dobara koji su stečeni krivičnim djelima za koji se tereti El Chapo i koji su povezani sa švercom droge.

Prema računici tužilaštva, vođa narkokartela je tokom 25 godina stekao 11,8 milijardi dolara od prodaje kokaina, 846 miliona dolara od marihuane i 11 miliona dolara od heroina.

Avioni, kuće, imanja…

Taj novac je opran i upotrijebljen za plaćanje saradnika i zaposlenih u kartelu, kao i nabavljača i opreme za komunikacije.

Tim novcem su kupljeni i avioni i podmornice koji su korišteni za šverc droge.

Neimenovani bivši saradnik El Chapa izjavio je na sudu da je narkobos živio luksuzno 90-ih godina, kada je posjedovao četiri aviona, kuće na mnogim plažama, razna imanja širom Meksika, kao i rezidenciju u Acapulcu.

Sada se ne zna da li bivši narkobos i dalje posjeduje istu imovinu poslije hapšenja u januaru 2016. godine i da li je dio imovine prebacio na porodicu i prijatelje.

El Chapo kao Al Capone

Zahtjev tužilaštva podnesen je pred saslušanje zakazano za 17. juli, na kojem treba biti izrečena kazna El Chapu, kojem prijeti doživotni zatvor.

Poslije nekoliko mjeseci suđenja, porota suda u New Yorku proglasila je 12. februara meksičkog narkobosa krivim.

El Chapo se nalazi u njujorškom zatvoru od izručenja 19. januara 2017. godine.

Uhapšen je u januaru 2016. godine u Meksiku i izručen je SAD-u godinu dana kasnije, po optužnici za trgovinu narkoticima, ubistva, otmice i druga krivična djela.

Visok metar i 68 centimetara

Vođa narkokartela Sinaloa uhapšen je šest mjeseci pošto je pobjegao iz strogo čuvanog zatvora, tako što su pripadnici njegovog kartela iskopali 1,5 kilometara dug tunel.

U pojedinim krugovima smatra se da je El Chapo premašio utjecaj koji je imao poznati kolumbijski narkobos Pablo Escobar i da je imao utjecaj kao čuveni američki gangster Al Capone.

Tačan datum rođenja Guzmana nije poznat, jer se pominju dva datuma – 23. decembra 1954. i 4. april 1957. godine.

Nadimak El Chapo (chapo – nizak na španskom jeziku) dobio je zbog visine od metar i 68 centimetara.

Izvor: Agencije