Vlada SAD-a pokušava spasiti pčele od izumiranja

Novi akcioni plan za cilj ima smanjenje gubitaka tokom zimskih mjeseci u kolonijama koje proizvode med na maksimalnih 15 posto (Getty Images)

Administracija Sjedinjenih Američkih Država objavila je planove za promociju zaštite pčela i drugih prirodnih oprašivača koji su od vitalne važnosti za zdravu okolinu.

U proteklih nekoliko godina pčele su umirale u ogromnim brojevima, zbog čega je američka Vlada odlučila poduzeti ozbiljne poteze.

Pčele godišnje američkoj ekonomiji pridonose više od 15 milijardi dolara, što se vidi kroz njihov rad na oprašivanju voća, povrća i drugih usjeva, prikazuju podaci iz prošlogodišnjeg izvještaja Bijele kuće.

Na svjetskom nivou ta cifra iznosi gotovo 365 milijardi godišnje.

Nova sredstva

Gubici kolonija kojima upravlja čovjek, u periodu od aprila 2014. do aprila 2015. godine, iznose 42,1 posto, što je povećanje u odnosu na isti period 2013-14. (34,2 posto), objavilo je američko Ministarstvo poljoprivrede prošle sedmice, istaknuvši da je riječ o drugom najvećem gubitku u historiji.

Novi akcioni plan za cilj ima smanjenje gubitaka tokom zimskih mjeseci u kolonijama koje proizvode med na maksimalnih 15 posto u narednih deset godina.

Administracija predsjednika SAD-a Baracka Obame objavila je kako će Vlada osigurati više novca za omogućavanje većeg okruženja gdje pčele mogu živjeti, kao i za istraživanja načina zaštite pčela od bolesti i pesticida kako bi se smanjili gubici u kolonijama.

Novinar Al Jazeere Chris Sheridan razgovarao je sa pčelarom Seanom McKenzijem, koji se ranije brinuo za pčelinjak Bijele kuće.

McKenzie je kazao kako je umiranje velikog dijela pčelinje zajednice kriza, te da ljudski rod mora posvetiti više pažnje ovom problemu.

„Možda ljudi toga nisu svjesni, ali trećina hrane koju pojedemo dolazi uz pomoć pčela. One oprašuju drveće, koje potom daje voće, koje opet jedu ptice, a sve to čini dio ljudske hrane“, kazao je.

Dodaje kako do izumiranja pčela dolazi usljed gubitka njihovog životnog okruženja, jakih pesticida i herbicida, te zbog klimatskih promjena.

„Ovo je kriza jer se smanjio broj pčela do te mjere da ih nema dovoljno za oprašivanje cijele godine. Iz godine u godinu vidimo kako se smanjuje broj pčela, a ja se s tim pokušavam boriti uzgojem i selekcijom. To su prekrasna bića i naši prijatelji.“

Izvor: Al Jazeera i agencije