Vlada prihvatila ostavku glavnog državnog tužioca Hrvatske

Vlada Hrvatske prihvatila je u četvrtak ostavku glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića, koju je podnio nakon otkrića da je član masonske organizacije.

Premijer Andrej Plenković izjavio je da Vlada podržava odluku glavnog državnog odvjetnika da podnese ostavku na tu dužnost nakon što se doznalo da je član masonske organizacije, smatra je odgovornim i ispravnim činom te ne dovodi u pitanje njegovu profesionalnost i neovisnost.

“Ovaj prijedlog razrješenja ne znači da je glavni državni odvjetnik postupao protivno zakonima te da svoju dužnost nije obnašao objektivno, nepristrano i neovisno. Ovdje se radi o integritetu ljudi koji rukovode radom najviših pravosudnih tijela i samim time povjerenju javnosti u neovisnost državnog odvjetništva, ali i pravosuđa u cjelini”, kazao je Plenković na sjednici Vlade, prenosi Hina.

Vlada će prijedlog za razrješenje glavnog državnog odvjetnika na njegov vlastiti zahtjev podnijeti Hrvatskom saboru, koji će o njemu donijeti odluku uz prethodno mišljenje nadležnog Odbora za pravosuđe.

Ta dužnost ne dozvoljava prostor za sumnju

Plenković je naglasio da su načela i pravila ponašanja koja se očekuju od državnih odvjetnika u obnašanju njihove dužnosti, ali i u privatnom životu postavljena izrazito visoko, a takva su jer ta dužnost ne dozvoljava prostor za bilo kakvu sumnju u nepristranost i objektivnost onih koji odlučuju o progonu počinitelja kaznenih djela, zaštiti imovine Hrvatske i zaštiti zakonitosti.

“Otkrivanjem činjenice da je g. Jelenić član jednog društva ili udruge povjerenje je, nažalost, bilo narušeno, a neovisnost rada glavnog državnog odvjetnika dovedena je u pitanje”, ustvrdio je premijer.

Ponovio je da prilikom predlaganja Jelenića za glavnog državnog odvjetnika Vlada od njega tu informaciju nije dobila, niti su iz bilo kojih drugih izvora imali saznanja o njegovom članstvu u masonskoj udruzi.

Da je ta činjenica iznesena u razgovoru koji su vodili tada, “mi bismo je na adekvatan način uzeli u obzir prilikom donošenja odluke o prijedlogu za kandidata za glavnog državnog odvjetnika”.

Dodao je kako je status te udruge legalan i ne postoji propis koji zabranjuje ikome, pa tako ni državnom odvjetniku, članstvo u nekom udruženju.

“Vlada ne dovodi u pitanje profesionalnost i neovisnost Jelenića, ali podržava njegovu odluku kao glavnog državnog odvjetnika da podnese ostavku te je u danim okolnostima smatramo odgovornim i ispravnim činom”, zaključio je premijer.

Bošnjaković: Uskoro ocjena o potrebi provjere

Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je u četvrtak kako će uskoro ocijeniti je li potrebno da tajne službe ipak provjeravaju dužnosnike jer smatra da su kvaliteta i staž najvažnija referenca, a najavio je i novost raspisivanja javnog poziva za funkciju državnog odvjetnika.

Kazao je da će Hrvatski sabor donijeti odluku o razrješenju, a nakon formalnog prestanka mandata Državno odvjetničko vijeće ima rok 30 dana da uputi javni poziv kandidatima koji ispunjavaju uvjete.

Javni poziv kandidatima također traje od 15 do 30 dana, a nakon toga Državno odvjetničko vijeće to šalje Vladi, Vlada Saboru i saborskom Odboru za pravosuđe, a potom to ide na plenarnu sjednicu.

Izvor: Al Jazeera i agencije