Vlada Njemačke povlači vojnike iz Incirlika

Radi se o vojnicima u pratnji izviđačkih aviona Luftwaffe i aviona za točenje goriva u zraku (AP)

Vlada Njemačke donijela je u srijedu odluku o povlačenju njemačkih vojnika iz vojne baze Incirlik, na jugoistoku Turske, i premještanju u Jordan, zbog toga jer turske vlasti njemačkim parlamentarnim zastupnicima ne dopuštaju obilazak vojnika u toj bazi.

“Njemačka Vlada je i službeno dala zeleno svjetlo povlačenju iz Incirlika”, citiraju njemački mediji neimenovanog člana kabineta.

Na redovnoj sjednici u srijedu, Vlada je prihvatila prijedlog njemačke ministrice odbrane Ursule von der Leyen o povlačenju 260 vojnika Bundeswehra iz turske vojne baze Incirlik u jordansku bazu Al Asrak.

Radi se o vojnicima u pratnji izviđačkih aviona Luftwaffe i aviona za točenje goriva u zraku, koji učestvuju u savezničkim akcijama protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji i Iraku.

Presedan u historiji NATO-a

Neformalna odluka o povlačenju iz Turske donesena je još u ponedjeljak, kada je šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu rekao njemačkom ministru vanjskih poslova Sigmaru Gabrielu, tokom sastanka u Ankari, da zastupnicima njemačkog Bundestaga još uvijek nije dopušteno da posjete Incirlik.

“Njemačka vojska je parlamentarna vojska i zato je to neprihvatljivo”, rekao je tada Gabriel.

Povlačenje vojnika iz Incirlika vrhunac je napetosti između dvije države, koji je počeo donošenjem rezolucije Bundestaga kojom je pokolj nad Armencima u Turskoj tokom Prvog svjetskog rata proglašen genocidom, čemu se službena Ankara oštro protivi.

Kulminirao je tokom predizborne kampanje turskih političara po Njemačkoj, na kojoj se vrbovalo za ustavne promjene u Turskoj.

Njemački mediji govore o presedanu u historiji NATO-a, jer jedna članica saveza svoje jedinice zbog nesuglasica s drugom članicom premješta u zemlju koja nije član NATO-a.

Izvor: Agencije