Vlada ne vraća Crnogorcima 10 miliona eura

Gorivo će na crnogorskim pumpama od ponoći biti jeftinije sedam eurocenti, nakon stupanja na snagu odluke Ustavnog suda kojom se ukida naknada države na taj energent, a zbog gradnje autoputa i reprezentativnog sporta. Uprkos nezakonitostima, 10 miliona eura, koliko je država prikupila kroz ovu naknadu, ne može biti vraćeno građanima, jer odluke Ustavnog suda nisu retroaktivne.

Prodavači goriva u Crnoj Gori spremaju se da od ponoći mijenjaju cijene. Nakon što je, odlukom Ustavnog suda, ukinuta Vladina uredba o naknadi za gorivo od sedam eurocenti, litar dizela koštat će 99 eurocenti, eurosupera 98 eurocenti, a eurosupera 95 eurocenti. Naknada se naplaćivala od aprila i po tom osnovu država je od građana prihodovala preko 10 miliona eura.

“Ne znam da li će da vrate taj novac. Ako ga ne vrate, nadam se da će ga upotrijebiti za nešto dobro”, kaže stanovnik Podgorice Miroslav.

Odluku Ustavnog suda, rekao je ministar finansija Crne Gore Radoje Žugić, država mora poštovati.

“Taj novac koji je ubran, ako Ustavni sud naloži povrat tog novca i bude takvog modela, poštovaćemo i to. Ako ne, taj novac će se utrošiti na to za šta je i bila namjena same naknade, za autoput i za vrhunski sport”, istakao je Žugić.

Računi kao sudski dokazi

Odluke Ustavnog suda, međutim, nisu retroaktivne, tako da država nije obavezna građanima vratiti uzeti novac. Neven Gošović, jedan od poslanika u Parlamentu koji su tražili ocjenu ustavnosti naknade, smatra da je neefikasnost suda dovela do štete koju je nemoguće nadoknaditi.

“Građani bi mogli da u sudskom postupku pokreću te parnice za naknadu štete, ali je tu bitan taj uslov – dokaza. Građani, po prirodi stvari ne, uzimaju račune za kupovinu goriva, za građane pojedinačno to nisu veliki iznosi da bi bili zainteresovani za vođenje sudskih postupaka sve kada bi te dokaze i imali”, tvrdi Gošović.

Ustavni sud je, smatra on dodatno oštetio građane čekajući 20 dana da objavi odluku u službenom glasilu, čime ona stupa na snagu. Od sedam eurocenti naknade za gorivo, pet eurocenti je određeno za izgradnju autoputa, a dva eurocenta za finansiranje reprezentativnog sporta. Tako će od prikupljenog novca, prema najavama Vlade, blizu tri miliona eura biti podijeljeno sportskim savezima i klubovima do kraja mjeseca.

O novcu za autoput, za sada, nema detalja.

Izvor: Al Jazeera