Vlada Makedonije usvojila prijedlog o pokretanju ustavnih promjena

Makedonija, Parlament, Sobranje
Sada je na članovima parlamenta, bez obzira na njihovu stranačku pripadnost, da izraze svoje mišljenje o Vladinom prijedlogu (Anadolija)

Makedonska Vlada usvojila je u ponedjeljak na izvanrednoj sjednici prijedlog o pokretanju izmjena Ustava Makedonije i uputila ga parlamentu na razmatranje prije donošenja odluke o počinjanju procedure ustavnih izmjena.

Vlada predlaže da se pridjev “sjeverna” uvrsti u naziv Republika Makedonija u tekstu Ustava, tako da novo ime zemlje bude “Republika Sjeverna Makedonija”.

Predložene su izmjene u uvodnom dijelu Ustava, u skladu s Prespanskim sporazumom postignutim između Atene i Skoplja, uz izmjene dva članka Ustava, rekao je glasnogovornik Vlade Mile Bošnjakovski, prenosi Tanjug agenciju MIA.

Vlada je, dodao je, predložila i izmjene koje jačaju “pogranična jamstva” u članku 3 Ustava, a koji je već izmijenjen 1992. godine.

Na članovima parlamenta da izraze mišljenje

“Novi prijedlog zagovara poštivanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke neovisnosti susjednih zemalja, čime se jačaju jamstva postojećih granica i izjavljuje da Makedonija nema teritorijalnih ambicija. To znači zaštitu teritorijalnog integriteta Republike Makedonije i susjednih država”, pojasnio je Bošnjakovski.

Vlada predlaže, naveo je, i izmjenu članka 49 o makedonskoj dijaspori, koji je također mijenjan 1992., a u skladu s tim amandmanom “Makedonija se stara o kulturnim, ekonomskim i socijalnim pravima predstavnika makedonskog naroda i svih svojih državljana u inozemstvu, ne miješajući se u suverena prava drugih država i njihova unutarnja pitanja ni u kojem obliku i ni iz kojeg razloga”.

Sada je na članovima parlamenta, bez obzira na njihovu stranačku pripadnost, da izraze svoje mišljenje o Vladinom prijedlogu.

“Oni imaju povijesnu dužnost i obvezu prema građaima da utru Makedoniji put prema stabilnosti, sigurnosti i ekonomskom prosperitetu. To je put prema EU-u i NATO-u koji je utrt Sporazumom između Makedonije i Grčke”, istaknuo je Bošnjakovski.

Zastupnici bi, zaključio je, trebali donijeti odluku koja će slijediti volju naroda iskazanu na referendumu održanom 30. rujna i koja će “Makedoniju učiniti boljim mjestom za život”.

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je nedavno da, ako oporba pokuša zbog osobnih kalkulacija opstruirati budućnost Makedonije unutar EU-a i NATO-a, vladajuća koalicija će biti prisiljena raspisati prijevremene izbore.

Neuspio referendum

Referendum o promjeni imena Makedonije nije uspio jer nije glasovalo potrebnih 50 posto biračkog tijela plus jedan, ali je velika većina onih koji su izašli, njih više od 90, glasovalo za promjenu imena i pristupanje EU-u i NATO-u.

Potpredsjednik oporbene stranke VMRO-DPMNE Aleksandar Nikoloski rekao je ranije da VMRO-DPMNE ne vodi bitku za vlast i izbore, već za očuvanje imena Makedonije.

On je izrazio zadovoljstvo što je rezultatom referenduma očuvano ustavno ime zemlje i apelirao na građane da se ujedine u zaštiti državnih interesa i zaustave političare koji vode Makedoniju unazad.

Predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov poručio je kako je realnost da referendum u Makedoniji nije uspio te je pozvao Vladu Zorana Zaeva da ni ne pokušava promijeniti tu stvarnost i istaknuo da je vrijeme za odgovornost pred makedonskim narodom.

Izvor: Agencije