Vlada Makedonije sa novim članovima iz DUI-a

Parlament može biti konstituiran ako sjednici prisustvuje većina izabranih zastupnika (Al Jazeera)

Makedonsko Sobranje izabralo je nove ministre koje je predložila Demokratska unija za integraciju (DUI), najveća politička formacija makedonskih Albanaca. Vlada Makedonije danas je dobila devet ministara i trojicu zamjenika iz redova albanskog naroda.

Iako se tehnički premijer Emil Dimitrijev nije slagao sa prijedlogom dvojice kandidata, oni su ipak bili na dnevnom redu Sobranja.

Prema nezvaničnim informacijama, jedan je bio sporan jer se protiv njega vodi krivični proces, dok se drugi u uniformi makedonske vojske poklonio pred spomenikom ONA (makedonska OVK) u kumanovskom selu Slupčane.

Nezvanična su i saznanja da je lider DUI Ali Ahmeti zaprijetio kako će povući sve kandidate za ministre ukoliko ne budu izabrana i dva „sporna“ kandidata.

Kratki ekspoze

Tehnički premijer Dimitrijev je u kratkom ekspozeu rekao kako oni ulaze u tehničku Vladu koja ima samo jedan cilj – organizirati prijevremene parlamentarne izbore 5. juna.

Makedonsku Vladu čini 26 članova uključujući premijera.

Za izbor dva potpredsjednika, pet ministara, jednog ministra bez portfelja i četiri zamjenika ministara glasali su poslanici iz vladajuće koalicije, partije VMRO – DPMNE i DUI, a protiv je bila opoziciona Socijaldemokratska partija. Poslanici iz opozicione albanske partije DPA nisu glasali.

Demokratska unija za integraciju je koalicioni partner vladajućeg VMRO-DPMNE-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije