Oglasi

Vlada Kosova uvela porez na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine

Iz novih mjera bit će izuzeti proizvodi međunarodnih brendova proizvedenih u te dvije zemlje. 
Tom mjerom, između ostalog, štite se i domaći proizvođači na Kosovu, tvrdi HoxhajAFP/Arhiva

Vlada Kosova danas je usvojila odluku o uvođenju zaštitnih mjera za uvoz svih proizvoda proizvedenih u Republici Srbiji i Bosni i Hercegovini, prenosi Anadolija.

Kako je saopćeno iz Vlade, zaštitne mjere podrazumijevaju porez od 10% na sve proizvode uvezene na Kosovo, a koji potječu iz Republike Srbije i Bosne i Hercegovine.

Od tih mjera bit će izuzeti proizvodi međunarodnih brendova proizvedenih u te dvije zemlje. 

Evropska unija traži opoziv odluke

Predstavljajući prijedlog mjera, ministar trgovine i industrije Endrit Shala naveo je da će porez biti uveden na sve proizvode, među kojima su mlijeko i mliječni proizvodi, jabuke, higijenski proizvodi, tekstil, brašno, građevinski materijal, slatki keksi, sokovi, lijekovi, voda, alkohol, duhanski proizvodi, mašine i drugo.

Zamjenik premijera Enver Hoxhaj rekao je da Srbija mnogo novca troši na lobiranje protiv Kosova, a budžet Srbije puni se i novcem građana Kosova kroz uvoz robe iz Srbije.

Također je istakao da se time štite i domaći proizvođači na Kosovu.

Kako je javio Tanjug, Evropska unija zatražila je od kosovskih vlasti da hitno objasne odluku i očekuje da Priština te mjere opozove.

"Ovakva odluka podriva regionalnu saradnju i nije u skladu s principima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-u i Kosova", poručila je glasnogovornica Ureda za vanjsku politiku i sigurnost EU-a Maja Kocijančič.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.