Vlada Kosova usvojila hitan paket fiskalnih mjera

Jedna od mjera jest osiguravanje dodatka na zaradu u vrijednosti 300 eura za terenske radnike (EPA)

Vlada Kosova u tehničkom mandatu usvojila je hitan paket fiskalnih mjera vrijedan gotovo 180 miliona eura kako bi pomogla građanima i ekonomiji zemlje u vrijeme vanrednog stanja u zdravstvu i primjene mjera protiv širenja korona virusa.

Jedna od mjera Vlade donesenih na telefonskoj sjednici u ponedjeljak navečer dvostruka je isplata vrijednosti socijalne sheme za sve korisnike socijalnih shema za april i maj, prenosi Anadolija.

Odobrena je dodatna doplata u iznosu 30 eura mjesečno svim korisnicima socijalnih i penzijskih shema koji primaju mjesečna primanja u iznosu manjem od 100 eura za april, maj i juni, saopćeno je iz Vlade.

Vlada je odlučila finansijski podržati trgovačka društva koja su u finansijskim poteškoćama pokrivanjem troškova mjesečnih zarada za zaposlene u iznosu 170 eura za april i maj, subvencijama za zakupnine prostora do 50 posto vrijednosti za mala i srednja preduzeća i pokrivanjem vrijednosti penzijskih doprinosa za plaće za april i maj.

Sto eura zaposlenima u prodavnicama

Vlada je odlučila omogućiti beskamatno kreditiranje javnih preduzeća koja imaju finansijskih poteškoća zbog vanredne situacije u javnom zdravstvu u cilju osiguravanja njihove privremene likvidnosti, s povratom do 31. decembra ove godine.

Jedna od mjera jest pružanje dodatne finansijske podrške općinama na Kosovu koje su pogođene pandemijom.

U ostale mjere spadaju:

– osiguravanje dodatka na zaradu u vrijednosti 300 eura za terenske radnike koji su direktno izloženi riziku da se zaraze na radnom mjestu: ljekare i medicinske sestre, policajce, zatvorske stražare, vatrogasce, vojnike, karantinske radnike, inspektore, carinike…;

– doplata od 100 eura zaposlenima u prodavnicama s prehrambenim proizvodima, pekarama i apotekama za april i maj;

– isplata mjesečne pomoći u iznosu 130 eura građanima koji izgube radno mjesto zbog vanredne zdravstvene situacije za april, maj i juni;

– podrška inicijativama i projektima koji imaju za cilj poboljšanje života nevećinskih zajednica na Kosovu koje su najteže pogođene vanrednom situacijom u javnom zdravstvu u vrijednosti do dva miliona eura.

Pomoć trgovačkim društvima

– osiguravanje finansijske likvidnosti za mikropreduzeća i samozaposlene posredstvom određenih programa Fonda za kreditnu garanciju Kosova, trgovačka društva koja pružaju osnovne usluge;

– povećanje budžeta za nepovratna sredstva i subvencije Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja za povećanje poljoprivredne proizvodnje i povećanje budžeta za grantove i subvencije u Ministarstvu kulture;

– podrška izvoznicima na Kosovu nakon završetka vanredne situacije u javnom zdravstvu;

– finansijska podrška trgovačkim društvima koja registriraju zaposlene s najmanje jednogodišnjim ugovorom o radu tokom vanredne situacije u javnom zdravlju od 130 eura za sljedeća dva mjeseca nakon registracije;

– isplata mjesečne pomoći u iznosu 130 eura građanima s teškim socijalnim uvjetima koji su prijavljeni kao nezaposleni u nadležnoj instituciji, a koji nisu korisnici nikakvog mjesečnog dohotka iz budžeta Kosova za april, maj i juni.

Ministar finansija ovlašćuje se da donese odluku o potrebnim mjerama predviđenim u hitnom fiskalnom paketu radi utvrđivanja kriterija, rokova, uvjeta, načina provođenja i svih ostalih specifičnosti neophodnih za njihovu primjenu, u skladu s principima upravljanja javnim finansijama.

Izvor: Agencije