Vlada Kosova nije smijenila Jablanovića

Kosovski premijer je dobio ultimatum od opozicionog Pokreta Samoopredeljenje da smijeni Jablanovića (Anadolija)

Vlada Kosova, unatoč ultimatumu Pokreta Samoopredeljenje, nije u ponedjeljak smijenila ministra za zajednice i povratak Aleksandra Jablanovića, a premijer Isa Mustafa je osudio vandalizam na protestu održanom u subotu u Prištini, javlja agencija Anadolija.

Jablanović je na sjednici Vlade Kosova ponovo govorio u vezi s izjavom koju je dao prije tri sedmice, kada je “divljacima” nazvao demonstrante u Đakovici, među kojima su bile i majke nestalih lica.

On je još jednom rekao da je njegova izjava pogrešno shvaćena u javnosti te da nije imao namjeru nikoga uvrijediti.

Jablanović je i ranije izjavio da je “divljacima” nazvao samo one demonstrante koji su kamenicama gađali autobus sa srpskim hodočasnicima koji su Badnji dan htjeli provesti u Đakovici.

Također, on je prošle sedmice zvanično, na konferenciji za novinare, uputio izvinjenje svima koje je uvrijedio svojom izjavom.

Oštre osude

Mustafa je sa subotnjeg protesta dobio ultimatum od opozicionog Pokreta Samoopredeljenje da smijeni Jablanovića do ponedjeljak u 16:00 sati, ili će u suprotnom protest biti nastavljen u utorak u 12:00 sati.

Premijer je kazao da Vlada Kosova poštuje pravo na protest, ali da smatra neprihvatljivim da se Skupština Kosova pretvori u “skupštinu kampanje”.

“Oštro osuđujemo vandalizam nekih demonstranata nad privatnim i javnim objektima, nad policijom i građanima”, rekao je Mustafa.

Dodao je da Vlada zahtijeva od organizatora protesta da se ogradi od vandalizma, a od policije Kosova da čuva građane i institucije.

Izvor: Agencije