Vlada Japana ulaže u sanaciju Fukushime

Radioaktivno curenje ugrožava kandidaturu Tokija za domaćina OI 2020. (EPA)

Japanska Vlada je danas objavila plan o zaustavljanju curenja radioaktivne vode iz Fukushime, uključujući zaleđivanje zemlje ispod oštećene nuklearne elektrane, koji će koštati 47 milijardi jena (470 miliona dolara).

Kritizirajući kompaniju Tepco koja upravlja Fukushimom zbog lošeg rješavanja nuklearne katastrofe, japanski premijer Shinzo Abe je izjavio da će Vlada uzeti novac iz državne kase da bi posao bio obavljen.

Japan uvjerava MOK

Samo nekoliko dana uoči glasanja za domaćina olimpijskih igara 2020., jedan od gradova kandidata Tokio poslao je pismo članovima Međunarodnog olimpijskog komiteta u kojem ih uvjerava da u japanskoj prijestolnici nema opasnosti od radijacije.

Predstavnik kandidature Tokija i član Japanskog olimpijskog komiteta Cunekazu Takeda naglasio je u pismu da je život u japanskoj prijestolnici “potpuno normalan”, kao i da zrak i voda u tom gradu nisu ugroženi curenjem kontaminirane vode iz oštećene nuklearne centrale u Fukushimi, prenio je Tanjug.

Međunarodni olimpijski komitet odlučit će 7. septembra u Buenos Airesu o gradu domaćinu OI 2020, a kandidati uz Tokio su još Istanbul i Madrid.

“Vlada mora riješiti problem tako što će stajati na čelu. Problem se više neće rješavati stihijski, već ćemo napraviti plan kako da zaustavimo otjecanje zagađene vode. Vlada će učiniti sve što je u njenoj moći i uložit će novac”, rekao je Abe na sastanku tima za rješavanje posljedica nuklearne katastrofe.

Uskladištena voda

Hiljade tona radioaktivne vode uskladišteno je u privremenim cisternama unutar Fukushime koja se nalazi 220 kilometara sjeverno od Tokija. Tom vodom su hlađeni reaktori koji su počeli da se tope kada je oštećen sistem hlađenja u cunamiju u martu 2011. godine.

Tepco se suočio sa velikim problemima kada je otkriveno da radioaktivna voda curi iz cisterni i cijevi koje ih spajaju, kao i da ima radioaktivnih tačaka čak i na mjestima na kojima se ne vidi voda.

Ta kompanija je priznala da postoji mogućnost da je određena količina visoko radioaktivne vode dospjela u Tihi okean, navodi Tanjug.

Osim toga, prirodni tok podzemnih voda sa okolnih brda, koje se slijevaju u zemlju ispod nuklearke i u okean, također pravi probleme.

Dok protječu kroz zemlju one se miješaju da zagađenom tečnošću koja je procurila iz Fukushime u zemlju ispod reaktora.

Vertikalne cijevi

Tepco kaže da se 300 tona blago radioaktivne podzemne vode svakog dana ulije u okean, prenosi AFP.

Prema novom planu Vlade, naučnici će zamrznuti zemlju oko reaktora da bi napravili neprobojni zid u nadi da će tako podzemne vode usmjeriti da odu dalje od Fukushime.

To znači da će morati zakopati cijevi u zemlju vertikalno i da će kroz njih sipati supstancu za hlađenje i zamrzavanje.

Procjenjuje se da će čitav projekt trajati dvije godine i da će koštati oko 32 milijarde jena. Ostatak novca od 15 milijardi jena bit će potrošen na opremu za uklanjanje radioaktivnih čestica iz vode koja je sada uskladištena.

Japanska agencija za nuklearnu energiju jučer je saopćila da je “neizbježno” da se voda izlije u okean kad-tad, ali je istakao da će prije toga morati da bude uglavnom dekontaminirana.

Za sada nije zabilježen nijedan smrtni slučaj kao posljedica curenja radioaktivnih čestica iz Fukushime, ali je velika oblast u okolini nuklearne elektrane evakuirana i desetine hiljada ljudi i dalje su raseljene.

Izvor: Agencije