Vlada Japana predlaže rad do 70. godine

Japan se već godinama suočava sa sve većom demografskom krizom zbog starenja stanovništva (Arhiva)

Vlada premijera Japana Shinza Abea odobrila je prijedlog zakona kojim se kompanije u toj zemlji pozivaju da omoguće svojim zaposlenicima da nastave raditi do 70. godine.

To je samo jedna od mjera preduzetih s ciljem smanjenja ogromnog nedostatka radne snage te da bi se pokrili troškovi socijalnih davanja u zemlji čije je stanovništvo sve starije, navela je Anadolija.

Novim nacrtom zakona pozivaju se kompanije da izaberu jednu od nekoliko opcija, a koje uključuju ukidanje starosne granice za odlazak u penziju, povećanje praga za penzionisanje ili omogućavanje zaposlenicima da rade preko utvrđenog starosnog ograničenja.

Očekuje se da će prijedlog zakona Vlada predstaviti već tokom sljedećeg zasjedanja parlamenta, a njegova primjena planirana je od aprila sljedeće godine.

Poznato je da se Japan već godinama suočava sa sve većom demografskom krizom zbog starenja stanovništva i sniženja stope novorođene djece.

Pad stope nataliteta

Očekuje se da će do 2060. gotovo 40 posto japanske populacije činiti ljudi stari 65 i više godina.

Japan ima jednu od najnižih stopa nataliteta na svijetu.

Diskriminacija na poslu i loša socijalna politika navode se kao glavni razlozi zbog kojih mnoge Japanke ne žele imati djecu.

Pad stope nataliteta u Japanu toliko je ozbiljan da su Japanci izmislili riječ za to: shoshika, odnosno društvo bez djece.

Vlada je već uvela tzv. Anđeoski plan, a zatim Novoanđeoski plan, te nedavno plan pod nazivom “Još jedan prijedlog” kako bi se poboljšala njega djece i stvorile druge pogodnosti za zaposlene žene.

Izvor: Agencije