Vlada iz Tripolija vratila kontrolu nad vojnim kampom Yarmuk

Vojni izvor je kazao da su akciju podržale snage Al-Sumund fronta (EPA)

Vlada Libije sa sjedištem u Tripoliju saopćila je u četvrtak da je vratila kontrolu nad vojnim kampom Yarmuk od snaga koje predvodi penzionirani general Khalifa Haftar.

Vojni izvor, koji je želio ostati anoniman, za Anadoliju je kazao da su akciju podržale snage Al-Sumund fronta.

Haftarove snage u srijedu su objavile da su zauzele vojni kamp Vladinih snaga, koje imaju podršku Ujedinjenih naroda.

Žrtve u borbama za Tripoli

U borbama između istočnih libijskih snaga i trupa lojalnih vladi u Tripoliju ubijeno je 56 ljudi u libijskoj prijestolnici, saopćio je UN.

Među poginulima su dva ljekara i šofer ambulantnog vozila, navodi u saopćenju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). U saopćenju se ne konkretizira da li su ostale žrtve civili ili borci.

Snage Libijske narodne armije (LNA), pod komandom zapovjednika s istoka zemlje Khalide Haftara, zauzele su položaje u istočnim predgrađima Tripolija oko 11 kilometara od centra grada u četvrtak ujutro, prenosi Reuters.

Vojni logor Yarmuk nalazi se u području Ain Zare, južno od Tripolija, u kojem su se vodile žestoke borbe između Haftarovih i Vladinih snaga.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine, kada je svrgnut i ubijen višedesetljetni lider Muammar Gaddafi.

Dvije paralelne vlade

Od tada su na vlasti paralelne vlade sa sjedištima u Tripoliju i Tobruku, koje imaju odvojene parlamente i oružane snage.

Krajem 2015. godine su predstavnici paralelnih libijskih vlada pod okriljem UN-a potpisali sporazum o formiranju Vlade nacionalnog konsenzusa.

Plan je bio da ta vlada preuzme vlast u zemlji i u roku od 12 mjeseci raspiše parlamentarne izbore.

Zbog nastavka nesuglasica, to se do sada nije u potpunosti provelo.

Libija je i dalje daleko od sigurne i politički stabilne zemlje, a mnogi analitičari upozoravaju da se ta zemlja nalazi na ivici izbijanja građanskog rata.

Izvor: Agencije