Vlada Italije preživjela glasanje o povjerenju

Giuseppe Conte, Italija
Italijanska vlada inicira glasanje o povjerenju kako bi počistila opoziciju zakonu i ubrzala napredak kroz parlament (EPA)

Italijanska vlada preživjela je glasanje o povjerenju u Donjem domu italijanskog parlamenta u petak, čime je utrla put prihvatanju zakona koji ima za cilj povećati jačanje privrede poreznim olakšicama i poticajima.

Parlament mora u zakon pretvoriti vladinu odredbu koja je donesena u aprilu i prezentirana kao ključni set mjera za podizanje italijanske ekonomije.

Prema italijanskom zavodu za statistiku ISTAT, treća najveća privreda eurozone mogla bi i u drugom kvartalu ove godine doživjeti pad BDP-a, nakon kratke i slabe recesije krajem 2018.

Vladajuća koalicija antiestablišment Pokreta Pet zvijezda i krajnje desne Sjeverne lige s velikom većinom preživjela je glasanje o povjerenju.

Za rušenje vlade bio je 181 zastupnik, a protiv njih 288.

Spašavanje posrnule Alitalije

U Italiji vlada inicira glasanje o povjerenju kako bi počistila opoziciju zakonu i ubrzala napredak kroz parlament. Da je rezultat glasanja bio drugačiji, vlada bi morala odstupiti.

Nakon konačnog usvajanja u Donjem domu, zakon će morati potvrditi Senat te će stupiti na snagu krajem juna.

Uz porezne olakšice i poticaje, vlada je dodala mjere koje idu izvan prvobitnog okvira i interveniraju u nekoliko osjetljivih područja.

Zakon dopušta vladi investiranje približno 145 miliona eura u bilo koji mehanizam koji bi mogao spasiti posrnulog nacionalnog zračnog prijevoznika Alitaliju, kojim upravlja posebna uprava od 2017.

Također, zakon proširuje djelokrug vladinog plana kompenzacije štediša koje je pogodila kriza banaka i uvodi mjere oprosta duga za najzaduženije gradove i općine, poput Rima, kojim upravlja Pokret Pet zvijezda.

Izvor: Agencije