Vlada Italije odobrila dalekosežne reforme sistema socijalne zaštite

Osnovali smo novu socijalnu državu u Italiji, poručili su čelnici Vlade (EPA)

Italijanska Vlada je odobrila reformu socijalne pomoći i penzionog sistema, predizborno obećanje Pokreta pet zvijezda i desničarske Lige, koje predstavlja dalekosežnu reformu italijanskog socijalnog sistema.

Reforme, koje će omogućiti novčanu podršku siromašnima i omogućiti ljudima da ranije odu u penziju, glavne su stavke Vladinog ekspanzivnog budžeta za 2019. godinu.

Kritičari napominju kako te reforme nisu održive za zategnute javne finansije Italije.

“Ovo su dvije mjere … kojima se Vlada ponosi”, rekao je premijer Guiseppe Conte novinarima nakon što je Vlada potpisala nove zakone.

Rekordan nivo siromaštva

“Ovo je Vlada koja će provesti svoja obećanja.”

Sada reformu mora potvrditi Parlament u roku od dva mjeseca.

Uspostava sistema podrške siromašnima, “prihoda građana”, bila je glavno izborno obećanje Pokreta pet zvijezda od kako su se oformili prije deset godina.

Njihovi napori su ojačali kako se siromaštvo u Italiji povećalo do rekordnog nivoa zadnjih godina.

“Ova reforma će poboljšati kvalitet život za pet miliona Italijana u poteškoćama”, rekao je čelnik Pokreta pet zvijezda Luigi Di Maio.

“Osnovali smo novu socijalnu državu u Italiji.”

Više od pet miliona siromašnih

Italijani u potpunom siromaštvu, koji nemaju ni za korpu osnovnih namirnica i usluga, popeo se na 5,1 milion u 2017. godini, prema podacima statističkog ureda ISTAT.

To je povećanje od tri puta u deset godina.

Najveći dio siromašnih živi u južnim dijelovima Italije, koji su bili glavna izborna baza Pokreta pet zvijezda na prošlogodišnjim izborima, kada su postali najveća italijanska politička stranka, sa 32 posto podrške.

Međutim, zategnute javne finansije natjerale su Pokret pet zvijezda da promijeni dijelove originalnog plana za građanski prihod, koji je predvidio izdatak od 17 milijardi eura u prvoj godini.

Najnovija verzija neće stupiti na snagu do aprila i koštat će Italiju oko sedam milijardi eura ove godine i još 7,8 milijardi eura 2020. godine.

Sistem će osigurati novčanu podršku do 780 eura mjesečno za jednu osobu koja živi u unajmljenom stambenom prostoru bez drugih prihoda.

Visoka dob za penzioniranje

Porodica sa dvoje odraslih i djetetom mogla bi dobiti do 1.080 eura, a porodica sa dvoje odraslih i troje djece do 1.280 eura.

Reformom penzionog sistema sustava, za koju se zauzimala Liga, mijenjaju se odredbe zakona iz 2011. godine, koji je oštro podigao dob za penzioniranje na 67 godina za mnoge Italijane i s daljnjim povećanjem koje planira pratiti očekivano povećanje trajanja života.

Po novim pravilima, ljudi će moći u penziju kada zbroj njihovih godina (naprimjer 62) i radnog staža (naprimjer 38) bude jednaka broju 100 (62+38=100).

Izvor: Agencije