Vlada Hrvatske predložila Fabrisa Peruška za povjerenika za Agrokor

Vlada Hrvatske za novoga je izvanrednog povjerenika u Agrokoru predložila Fabrisa Peruška, a za njegovu zamjenicu Irenu Weber.

Nakon što je prošlog tjedna ostavku na mjesto izvanrednog povjerenika podnio Ante Ramljak, Vlada je na današnjoj sjednici i formalno predložila Trgovačkom sudu u Zagrebu njegov opoziv te imenovanje novoga izvanrednog povjerenika i njegove zamjenice.

Banski dvori tako zagrebačkom Trgovačkom sudu za izvanrednog povjerenika predlažu Fabrisa Peruška, člana uprave Tiska, a za njegovu zamjenicu Irenu Weber, trenutno savjetnicu izvanredne uprave za imovinski portfelj u Agrokoru.

“Očekujem da ove naše prijedloge, imenovanje i povjerenika i njegove zamjenice, Trgovački sud prihvati, donese odgovarajuće rješenje i da oni preuzmu svoju dužnost u najskorijem roku. Cilj Vlade Republike Hrvatske ostaje dobrobit našeg gospodarstva, našeg financijskog sustava, isto tako kvalitetno funkcioniranje Agrokora, zadržavanje radnih mjesta, postizanje nagodbe u zakonskom roku i dugoročnu održivost njegova poslovanja”, rekao je premijer Andrej Plenković, dodavši da je na tom tragu i počeo Vladin angažman i s tim će se ciljem on i nastaviti.

Bogata karijera

Premijer Plenković također je kazao kako su o angažmanu Peruška i Weber obavljene i komunikacije sa članovima Privremenog vjerovničkog vijeća, koji su, kako je rekao, njihovu kandidaturu vrlo pozitivno primili.

Ocijenio je to vrlo dobrim s obzirom na to da oni na taj način dobivaju i podršku dionika s kojima će nastaviti surađivati u procesu izvanredne uprave.

Peruško je diplomirao na Fakultetu za elektrotehniku Sveučilišta u Ljubljani, magistrirao na ljubljanskom Ekonomskom fakultetu, a u nastavku školovanja 2007. godine stekao je naziv MBA na koledžu Babson u Bostonu.

Proveo je pet godina kao konzultant u konzultantskoj tvrtki McKinsey & Co., gdje je fokus njegova rada bio na projektima restrukturiranja u različitim industrijama, od bankarstva do FMCG-a i tehnologije, na području Europe i Rusije. Od 2016. do dolaska u Tisak radio je kao samostalni savjetnik uprava nekoliko regionalnih tvrtki.

Plenković: ‘Kompetentni ljudi’

Irena Weber od lipnja prošle godine bila je savjetnica izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka, zadužena za imovinski portfelj i non-core poslovanje u Agrokoru.

Karijeru je počela u CAIB-u, iz kojeg je otišla nedugo nakon Ramljaka, prvo u brokersku kuću To One, a potom prelazi u Hypo Alpe Adria ulaganje za članicu uprave. Od rujna 2016. do ožujka 2017. bila je članica uprave Kentbanke, a potom je prešla u Agrokor.

Premijer Plenković u ponedjeljak je najavio da će Vlada ovog tjedna predložiti novu izvanrednu upravu Agrokora, istaknuvši kako je riječ o kompetentnim ljudima.

“U ovom trenutku, nakon što smo obavili niz razgovora s kandidatima, puno manje nego što se to u medijima špekuliralo, provode se konačne provjere i ovog tjedna imat ćemo predloženu novu izvanrednu upravu Agrokora”, rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a kojoj su nazočili i HDZ-ovi ministri.

Upitan je li riječ o ljudima koji su “iz sustava ili izvana”, ponovio je: “Riječ je o kompetentnim ljudima koji će se vrlo brzo ukopčati u sve aktivnosti.”

Plenković je pojasnio i da se pri provjeri kandidata za dužnosti povjerenika i njegovih zamjenika provjerava sve – od formalnih ili potencijalnih sukoba interesa, kompetencija ili bilo čega što javnosti može biti relevantno pri odabiru tih dužnosti.

Ramljak podnio ostavku

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak, koga je na prijedlog Vlade Trgovački sud u Zagrebu imenovao povjerenikom 10. travnja 2017., prošlog je utorka podnio neopozivu ostavku predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.

Ramljak se pod pritiskom našao krajem siječnja, kad su mediji objavili da je za savjetnike u Agrokoru angažirao svoju bivšu tvrtku, Texo Management, koja za poslove savjetovanja tjedno dobiva gotovo 250.000 kuna [33.600 eura], što je u javnosti izazvalo rasprave o visokim savjetničkim naknadama i mogućem sukobu interesa Ante Ramljaka.

Premijer Andrej Plenković tada je izjavio kako nije znao kolike su naknade savjetnicima u procesu restrukturiranja Agrokora, kako načelno ne podržava njihovu visinu i kako će svoj sud o cijelom slučaju dati kad prouči izvješće o tomu koje mu je dostavio izvanredni povjerenik.

Kasnije su uslijedila nova otkrića, primjerice, da je AlixPartners angažirao Texo istoga dana kad je ta kompanija angažirana za glavnog savjetnika u restrukturiranju Agrokora.

Potom su mediji objavili da je do 30. travnja Ramljak formalno bio prijavljen u Texo Managementu iako je 10. travnja postao izvanredni povjerenik za Agrokor.

Izvor: Agencije