Vlada Hrvatske potvrdila kupovinu izraelskih aviona

Američka vlada mora državi kojoj je prodala svoje avione odobriti da ih proda trećoj zemlji (EPA)

Na današnjoj sjednici Vlade Hrvatske potvrđena je kupovina 12 borbenih aviona za potrebe vojne avijacije.

Avione će kupiti od Izraela za gotovo 400 miliona eura, a hrvatski premijer Andrej Plenković procjenjuje da će ih ta zemlja moći ih koristiti sljedećih 25 godina.

Plenković je rekao da će otplata kredita za borbene avione s kamatama koštati najviše 40 miliona eura godišnje.

Nabavka 12 aviona F-16 C/D Barak Hrvatsku će kroz deset godina koštati 2,9 milijardi kuna (približno 400 miliona eura).

“Najbolja ponuda u ovom trenutku bila je ponuda države Izrael”, rekao je ranije potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Damir Krstičević.

Više je puta naglasio da je od stručnog tima, koji je dao preporuku koje avione treba kupiti, tražio da analizira sve ponude kako se ne bi dogodilo da postoje skriveni troškovi ili vantroškovnički radovi.

“Ovo nije projekt Ministarstva obrane, mene kao ministra. Smatram da je ovo projekt nekoliko ministara i vlada. I želio sam da se ide u proces donošenja na državnoj razini”, rekao je Krstičević, podsjetivši da Hrvatska sada ima borbene avione druge generacije, dok će nabavkom F-16 imati avione četvrte generacije.

Sto sati leta godišnje

“I to je ogroman iskorak”, istakao je on.

Podsjetio je da su ponude predstavljene saborskom Odboru za odbranu i nacionalnu sigurnost, koji je jednoglasno dao pozitivno mišljenje, a uslijedilo je predstavljanje ponude i predsjednici Republike, pa konsultacije s predsjednikom Vlade nekoliko puta, koji je, rekao je, tražio da se još jednom dodatno naprave konsultacije sa SAD-om i Izraelom.

“Kad smo završili cijeli proces, jučer [utorak] bio je drugi korak u procesu, odnosno sjednica Vijeća za obranu i jednoglasna potpora da je najbolja ponuda u ovom trenutku države Izrael”, rekao je Krstičević.

Avioni bi trebali letjeti 25 do 30 godina, uz predviđenih 100 sati leta godišnje po avionu, odnosno 1.200 sati leta ukupno, naveo je ministar odbrane.

Izvor: Agencije