Vlada Hrvatske ne želi poslovni avanturizam

Vlasnička struktura INA-e mora biti takva da se osigura nacionalni interes, rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović danas u Zadru istaknuvši kako je siguran da će Vlada naći najbolje rješenje i znati zaštititi nacionalni interes. 

“INA je prevažna kompanija za Hrvatsku. Očito postoje razmimoilaženja između Vlade i MOL-a, no Vlada je na dobrom putu jer mora se uspostaviti zakonit način upravljanja INA-om koji je na korist kompanije, dioničara ali i Hrvatske”, rekao je Josipović odgovarajući na pitanje novinara o jučerašnjoj najavi MOL-a da kreće se pripremama za prodaju svog udjela u INA-i.

‘INA ima kvalitetu’

“Siguran sam da će Vlada naći najbolje rješenje i znati zaštititi nacionalni interes”, istaknuo je hrvatski predsjednik. Poručio je da budućnost hrvatske nacionalne naftne kompanije “mora biti vrlo dobra jer INA ima kvalitetu”, javlja Hina.

Na pitanje novinara zna li možda tko će kupiti INA-u, predsjednik Josipović je rekao da u to ne ulazi, ali da se INA-u mora postaviti “čvrsto na noge”, uspostaviti jasna pravila te da INA mora biti organizirana sukladno zakonima Republike Hrvatske.

MOL je u petak navečer objavio da je ovlastio svoj Odbor izvršnih direktora da započne s pripremama za prodaju MOL-ovog udjela u INA-i, ako s Vladom ne postigne dogovor, samo nekoliko sati nakon što je završen drugi krug pregovora između hrvatske Vlade i MOL-a o međusobnim odnosima u INA-i.

Odlukom MOL-a izvjesnom postaje promjena pregovaračkih okvira koje je hrvatska Vlada prihvatila na sjednici u kolovozu te će poduzeti odgovarajuće mjere radi zaštite interesa RH, poručila je sinoć Vlada.

Milanović: Vjerujem da je MOL-ova namjera stvarna

Hrvatski premijer Zoran Milanović potvrdio je danas kako Hrvatska ima pravo prvokupa MOL-ovih dionica INA-e, koje je ta mađarska kompanija najavila prodati, ali i naglasio kako u takvu vrstu poslovnog avanturizma Vlada nema pravo ulaziti, s obzirom da se radi o nekoliko milijardi eura.

“Polazim od toga da Hrvatska ima pravo prvokupa i to je naše tumačenje, ali pitanje je ustvari teoretsko – radi se o nekoliko milijardi eura koje ukoliko se dionice prodaju treba skupiti, a u takvu vrstu poslovnog avanturizma Vlada nema pravo ulaziti”, izjavio je Milanović novinarima nakon skupštine Srpskog narodnog vijeća.

Za MOL-ovu najavu prodaje dionica INA-e rekao je kako je to za Vladu nova informacija. “Nova u smislu da je formalna. O tome se pričalo danima, ali nije potvrđeno, a sada kad je odbor direktora donio takvu odluku, tu je burza, tu je tržište, tu su interesenti. To je ono što se događa kad je netko vlasnik 49 posto jedne kompanije”, kazao je Milanović.

Upitan je li MOL-ova najava prodaje dionica pritisak na Vladu s obzirom da pregovori između Vlade i MOL-a o međusobnim odnosima nisu bili uspješni, Milanović je odgovorio kako vjeruje da su MOL-ove namjere stvarne.

“S takvim stvarima se ne šališ, u protivnom smanjuješ vrijednost svoje imovine. Dakle to sigurno nisu napravili zato da bi prijetili jer time izvlače iz svoga džepa. Nisu, vjerujem da je ta namjera stvarna”, poručio je premijer Milanović.

Napetosti kulminirale zahtjevom za uhićenjem Hernadija

Već neko vrijeme traju napetosti između MOL-a, koji drži 49,1 posto dionica INA-e, i Vlade, koja ima udjel od 44,84 posto i želi veći utjecaj u upravljanju INA-om.

Vlada preispituje ugovore i optužuje MOL da ne ulaže dovoljno u INA-u. Iz MOL-a, pak, odgovaraju da Hrvatska nije održala obećanje o preuzimanju plinskog biznisa koji INA-i nanosi gubitke te upozoravaju da bi mogli tužiti Hrvatsku i zatražiti najmanje dvije milijarde kuna odštete, jer ga Hrvatska nije preuzela ili uvela tržišne cijene plina, što je dogovoreno 2009. godine.

Mađarska vlada je početkom listopada od MOL-a zatražila reviziju portfelja kompanije i najavila mogućnost prodaje INA-inih dionica, nakon što je mađarska policija primila zahtjev za uhićenje direktora MOL-a Zsolta Hernadija kojega Hrvatska sumnjiči da je podmitio bivšeg premijera Ivu Sanadera, kako bi mađarskoj kompaniji prepustio upravljačka prava u INA-i.

Izvor: Al Jazeera i agencije