Vlada Hrvatske dobila nove ministre i potpredsjednike

Na 13. vanrednoj sjednici Hrvatskog sabora, većinom zastupničkih glasova izglasano je sedam novih ministara i dva nova potpredsjednika u Vladi ove države, prenosi agencija Anadolija.

Saborskom natpolovičnom većinom od 82 glasa, a koja iznosi najmanje 76 glasova zastupnika, na početku sjednice izabrana su dva nova potpredsjednika Vlade, a to su dosadašnji ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović i ministar finansija Zdravko Marić.

Nakon toga, predmet glasanja bili su novi ministri koji su svi dobili većinu glasova od članova vladajuće koalicije.

Mario Banožić, nasljednik Gorana Marića, izabran je na čelo novog Ministarstva državne imovine, Gordan Grlić Radman postao je novi ministar vanjskih i evropskih poslova, nakon što je potpredsjednica Vlade i ministrica tog resora Marija Pejčinović Burić imenovana glavnom tajnicom Vijeća Evrope.

Opterećenost aferama

Vesna Bedeković imenovana je ministricom demografije, obitelji, mladih i socijalne politike.

Za novog ministra uprave i nasljednika Lovre Kuščevića, koji je nakon smjene danas položio zakletvu za saborski mandat, izabran je Ivan Malenica, a nova ministrica poljoprivrede postala je Marija Vučković koja je smijenila Tomislava Tolušića, ujedno bivšeg potpredsjednika Vlade.

Marko Pavić, bivši ministar rada i penzionog sistema preuzeo je ulogu ministra regionalnog razvoja i Fondova EU-a, a njegov posao će nastaviti novi ministar Josip Aladrović.

Rekonstrukcija hrvatske Vlade kojoj je na čelu Andrej Plenković obavljena je u 3/4 mandata zbog odlaska ministrice vanjskih i evropskih poslova na visoku međunarodnu funkciju, ali i zbog opterećenosti smijenjenih ministara aferama koje su iznijeli hrvatski mediji, navodi Anadolija.

Izvor: Agencije