Vlada Federacije BiH usvojila Reformsku agendu

Provođenje Reformske agende će započeti bez odlaganja, poručila je Vlada FBiH (Anadolija)

Vlada Federacije BiH usvojila je tekst Reformske agende za Bosnu i Hercegovinu za period od 2015. do 2018. godine, te ovlastila federalnog premijera Fadila Novalića da potpiše taj dokument.

Sindikat traži ostavku Vlade

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Ismet Bajramović saopćio je u ponedjeljak da je Predsjedništvo Sindikata, nakon odluke federalne Vlade da u parlamentarnu proceduru uputi Prijedlog zakona i radu, zatražilo smjenu cjelokupne Vlade Federacije.
Sindikat je saopćio da je federalni premijer Fadil Novalić „persona non grata“ (nepoželjna osoba) i da s njim više ne želi pregovarati.
Sindikat će zatražiti od svih političkih stranaka da se izjasne da li podržavaju ovakav Prijedlog zakona koji „umanjuje radnička prava“.
Sindikat će ispred zgrade federalnog Parlamenta biti organizirani protesti na dan kada Prijedlog zakona o radu bude pred parlamentarcima.

To je tijelo već ranije dalo saglasnost na tekst Reformske agende, ali je tada izostala saglasnost Vlade Republike Srpske.

Reformska agenda utvrđuje glavne planove Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada za socijalno-ekonomske i s njima vezane reforme, a njeno provođenje će početi bez odlaganja.

Povećanje poreza, akciza, smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, strukturalne reforme u oblasti radnog zakonodavstva, jačanje fiskalnog sistema, reforma javne uprave, politike zapošljavanja u javnom sektoru, unaprjeđenje poslovne klime i konkurentnosti, reforme socijalnih davanja, restrukturiranje javnih preduzeća, reforme zdravstvenog sektora i vladavina prava, samo su dijelovi Reformske agende.

Taj dokument Bosna i Hercegovina bi trebala slijediti u svakoj tački, najmanje naredne tri godine ako želi ijedan kredit Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke i Europske unije, koja je i predlagač Agende.

Za usvajanje reformskih zakona koji su sadržani u Agendi bit će potrebna podrška parlamentarne većine, koja u ovom trenutku u Federaciji ne postoji.

Federalni premijer Fadil Novalić, ne očekuje probleme u Parlamentu, nego kaže kako “tamo već sjede ljudi koji su to potpisali i koji su se obavezali”.

“Ovo je tehničko obećanje toga na šta su oni već pristali. To je to i 15. novembra ćemo svakako imati Zakon o radu, ako ga budemo imali, imamo moratorijum na zapošljavanje, imamo preferencijalni režim, imamo rebalans budžeta sa aspekta prvog zapošljavanja”, rekao je Novalić.

Nimalo lake tri godine

“Stanje javnih finansija svih nivoa vlasti u BiH je takvo da je neophodno provesti fiskalnu konsolidaciju koja će postepeno dovesti do smanjenja budžetskog deficita i srednjoročno dovesti do smanjenja nivoa javnog duga. Zbog toga su se vlasti u BiH opredijelile za snažan trogodišnji program fiskalne konsolidacije. U pogledu ovog cilja, a radi izbjegavanja nepovoljnih eksternih uslova finansiranja vlasti u BiH očekuju zaključivanje finansijskih aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, Svjetskom bankom i Evropskom komisijom, koje će tokom provođenja mjera fiskalne konsolidacije osigurati finansijsku podršku”, navodi se u tekstu.

Prema ovome što piše u Agendi, a što je objavila Al Jazeera, naredne tri godine neće biti nimalo lake za Bosnu i Hercegovinu i njene građane.

Izvjesno je da će se povećati broj nezaposlenih, da će se smanjiti izdavanja za određene socijalne kategorije, da će se povećati porezi, da povećanja plata neće biti, nego samo smanjivanja, da se ne isključuje mogućnost ni da pojedina javna preduzeća budu i ugašena, a pojedina preduzeća budu privatizovana.

Reformska agenda tijesno je povezana sa ciljevima novog pristupa EU ekonomskom upravljanju na Zapadnom Balkanu i u skladu je sa programom ekonomskih reformi, kao osnovnom elementu koji treba da podstakne sveobuhvatne strukturalne reforme, da bi se održala makroekonomska stabilnost i pospješio rast i konkurentnost.

Reformsku agendu prošle sedmice su usvojili Vlada Republike Srpske i Vijeće ministara BiH.

Zvizdić: Put ka EU

Usvajanje Reformske agende na entitetskim i državnom nivou pozdravio je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić, ocijenivši taj korak najvažnijim u prvih 100 dana rada tijela kojem je na čelu.

Prve efekte provođenja Agende, Zvizdić očekuje u posljednjem tromjesečju ove godine, a kao glavni cilj naveo je podnošenje aplikacije za članstvo u EU krajem ove ili početkom naredne godine.

“Ekonomska reformska agenda je konačno usaglašena i konačno je to dokument iza kojeg mogu stati i Vijeće ministara i entitetske vlade, svakako i vlade svih kantona, u kojem su riješena sva ranija pitanja koja su zahtijevala određeno vrijeme za usaglašavanje”, rekao je Zvizdić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Podsjetio je kako je Agenda podijeljena u šest bitnih područja – javne finansije, poslovna klima, tržište rada, reforma socijalne zaštite, vladavina prava i reforma javne uprave.

“Unutar svakog od tih šest područja definisane su vrlo jasne i konkretne mjere, projekti i aktivnosti koje svaki nivo vlasti u skladu sa svojim nadležnostima treba da realizuje da bi mogli reći da govorimo o kredibilnoj realizaciji ekonomske agende, poboljšanju poslovnog okruženja, ekonomskoj stabilizaciji i napretku BiH”, dodao je Zvizdić.

Izvor: Al Jazeera i agencije