Vlada Federacije BiH preusmjerila milione za medicinsku opremu

Vlada bh. entiteta Federacija BiH stavila je van snage, na prijedlog premijera Fadila Novalića, odluku o raspodjeli  21 milion konvertibilnih maraka (10,7 miliona eura) nižim nivoima vlasti – kantonima, općinama i gradovima – te fondovima i ta sredstva preusmjerila za nabavku medicinske opreme neophodne za borbu protiv korona virusa.

“Federalno ministarstvo finansija je zaduženo da 21 milion konvertibilnih maraka s Tekućeg transfera drugim nivoima vlasti i fondovima usmjeri u Tekuću rezervu Vlade Federacije BiH, a Vlada će ova sredstva preusmjeriti na Federalno ministarstvo zdravstva za nabavku medicinske opreme neophodne za borbu protiv korona virusa”, navedeno je u saopćennju Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

Pritisak javnosti

“Raspodjelu nabavljene medicinske i druge opreme od ovih sredstava vršit će kantonalni zavodi za javno zdravstvo, vodeći se kriterijem broja stanovnika”, izjavio je entitetski premijer Novalić.

Hitna sjednica Vlade Federacije BiH održana je nakon pritiska javnosti koja je bila ogorčena činjenicom da je federalna vlada za glavi kriterij raspodjele novca uzela površinu općina te broj učenika u osnovnim i srednjim školama.

Spornom odlukom sredstva su neravnomjerno podijeljena, a pojedine općine ostale bi bez bilo kakve finansijske pomoći.

Izvor: Al Jazeera i agencije