Vlada FBiH u roku mjesec dana usaglasit će tekst Prijedloga Zakona o pravima boraca

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u roku 30 dana usuglasit će Prijedlog teksta Zakona o pravima demobiliziranih boraca i članovima njihovih obitelji i uputiti ga u parlamentarnu proceduru, odlučio je Zastupnički dom Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici, koja je praćena protestima boraca, javio je Klix.ba.

Prijedlog zakona morat će biti usuglašen s predstavnicima Koordinacije boraca i kampa boraca, kao i s Odborom za boračka pitanja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Ranije, zastupnici su usvojili zaključak koji nalaže da se Prijedlog Zakona o pravima demobiliziranih boraca usvaja po redovnoj proceduri, zbog čega su negodovali predstavnici boraca i predlagači zakona.

Prije toga, stotine demobiliziranih boraca okupile su se pred zgradom Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu, zbog čega je blokiran i promet, a povod okupljanja bila je sjednica Zastupničkog doma entitetskog parlamenta, na čijem je dnevnom redu bio i Prijedlog Zakona o boračkim pravima.

Jake policijske snage osiguravaju zgradu parlamenta, oko koje je postavljena zaštitna ograda.

Agencija Patria podsjeća kako bivši pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane traže da vlasti ukinu financiranje više od 1.600 boračkih udruga koje djeluju na području Federacije BiH. Osim toga, traže osnovnu financijsku naknadu za demobilizirane borce koji nemaju mirovinu ili nisu u radnom odnosu, te zahtijevaju da vlasti objave i popis onih koji primaju boračke dodatke.

Demobilizirani borci smatraju da je na tim popisima veliki broj onih koji nisu bili sudionici rata, dok pravi borci nemaju pomoć od države i žive na rubu siromaštva. 

Vlada Federacije BiH dosad je odbijala objaviti taj popis.

Bukvarević: Donijeti realan i provodiv zakon

U međuvremenu se oglasio i federalni ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, koji je poručio da je “potrebno donijeti realan i provodiv zakon o pravima demobilisanih boraca”.

U izjavi za agenciju FENA kazao je kako je zakon koji su predložili zastupnici Kluba Demokratske fronte i Građanskog saveza “neprovodiv jer zahtijeva velika finansijska sredstva”.

Podsjetio je i da su ministarstvo kojem je na čelu i Vlada Federacije BiH prošle godine u parlamentarnu proceduru uputili Prijedlog Zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih obitelji, za čiju su provedbu, kako je naveo, osigurana sredstva.

“Taj zakonski tekst je kroz daljnju parlamentarnu proceduru dopunjen velikim brojem amandmana. Naime, poslanici su usvojili suprotne amandmane koji jedan drugog potiru. Na osnovu toga dobili smo tekst zakona koji je apsolutno neprovodiv. Nakon toga zasjedao je Dom naroda i usvojio tekst zakona u drugačijem obliku, te komisije za različito usaglašavanje tekstova nisu uspjele usaglasiti navedeni tekst zakona”, pojasnio je Bukvarević.

Status grada za sedam općina

Osim Prijedloga Zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih obitelji, prema dnevnom redu prve redovne sjednice u novom mandatu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, trebalo se raspravljati i o zakonskom prijedlogu po kojem bi se napadi i ozbiljne prijetnje zdravstvenim radnicima smatrali napadom na službene osobe.

Na najavljenom dnevnom redu bio je i Prijedlog Zakona o otpisu poreznih dugovanja fizičkih osoba – rezidenata Federacije BiH koje su ostvarile prihode iz inozemstva.

Više drugih zakona predloženo je po skraćenoj proceduri, a među njima i prijedlog da sedam općina dobije status grada: Čapljina, Ljubuški, Gradačac, Visoko, Živinice, Gračanica i Srebrenik.

Trebalo se raspravljati i o davanju jamstva Federacije BiH, kao i davanju prethodne suglasnosti za kreditno zaduženje poduzeća Elektroprivreda BiH kod Izvozno-uvozne banke Kine za projekt izgradnje bloka 7 u Termoelektrani Tuzla.

Izvor: Al Jazeera i agencije