Vlada FBiH smijenila rukovodstvo Zavoda Pazarić

Građani Sarajeva okupili su se i danas ispred zgrade Vlade Federacije BiH u znak protesta zbog uznemirujućih fotografija iz Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece Pazarić, tražeći da Vlada hitno reaguje na dešavanja u ovoj ustanovi, prenosi Patria.

Saobraćaj u ulici Hamdije Čemerlića bio je nakratko obustavljen.

Građani su jučer najavili da će se okupljati svakog dana u podne do ispunjenja njihovih zahtjeva. 

Smijenjena uprava

Nešto ranije Vlada FBiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike naložila da odmah provede procedure za smjenu direktora, te članova Nadzornog i Upravnog odbora tog zavoda, prenosi FENA.

Naložena je smjena direktora Zavoda Redžepa Salića, te pet čanova Upravni odbor Zavoda: Janje Milinković (predsjednica), Anesa Kalete, Saida Kastrata, Džane Kilić i Enisa Hodžića.

Također, naložena je i smijena članova Nadzornog odbora: Dalile Efendić (predsjednica), Mevlida Bandića i Ivane Bago.

Vlada je opredijeljena, saopćeno je, da budući članovi novog menadžmenta i Upravnog i Nadzornog odbora tog zavoda budu isključivo stručni kadrovi.

Federalna zastupnica u Predstavničkom domu Sabina Ćudić objavila je ranije fotografije na kojima se vidi da su djeca, štičenici doma, vezani za radijatore i namještaj, što je izazvalo oštru reakciju javnosti.

Grupa građana protestuje od srijede u Sarajevu, tražeći reakciju Vlade i tužilaštva na dešavanja u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece Pazarić.

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo ušli su jutros u Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, potvrđeno je iz MUP-a KS.

“Provodimo određene aktivnosti u Zavodu Pazarić, pod direktnim nadzorom i uputama kantonalnog Tužilaštva Kantona Sarajevo”, kazao je MIrza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS.

Direktor Zavoda Redžep Salić, koji je na tu poziciju imenovan u aprilu, nešto ranije je za Al Jazeeru rekao da on poziva sve nadležne insitucije da izvrše provjere u poslovanju Zavoda, optužujući raniju upravu za nezakonitosti u radu.

Moderno ropstvo

“Ova situacija se može nazvati modernim ropstvom”, rekla je zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić na konferenciji za novinare u srijedu nakon što je javno prezentirala fotografije djece vezane za namještaj i radijatore, navodeći da su snimljene u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine u Pazariću.

Ona je izjavila da je javnost upoznala sa dešavanjima u Zavodu, nakon što Vlada i resorno ministarstvo nisu smijenili članove i članice Upravnog i Nadzornog odbora, na čemu je ona insistirala, jer ih smatra odgovornim za loše stanje u Zavodu.

Predstavnički dom odbio je većinom glasova raspravljati o stanju u Zavodu Pazarić na sjednici u srijedu, ali je taj dom zadužio radno tijelo da u roku od sedam dana provjeri sve navode o stanju u Zavodu. To tijelo ima obavezu prikupiti nalaze svih inspekcija koje su do sada odlazile u taj zavod i o svemu obavijesti Predstavnički dom.

Izvor: Al Jazeera i agencije