Vlada FBiH prihvatila Nacrt budžeta FBiH za 2018.

Vanjsko zaduživanje planirano je u iznosu od 43 miliona KM (Al Jazeera)

Poslanici Predstavničkog dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatili su na vanrednoj sjednici tog doma Nacrt budžeta Federacije BiH za 2018. godinu u iznosu 2.875.051.837 konvertibilnih maraka.

U odnosu na ovogodišnji, budžet za 2018. godinu povećan je za 127,4 miliona KM.

Federalni premijer Fadil Novalić poslanicima je kazao da je Vlada FBiH finansiranju budžeta za 2018. godinu pristupila oprezno i konzervativno, te je finansiranje najvećim dijelom bazirala na domaće izvore, prvenstveno obveznice koje su planirane u iznosu od 150 miliona KM.

“Od ovog iznosa vrši se refinansiranje 120 miliona KM obveznica koje nam dospijevaju u toku 2018. godine. Planirana je prodaja potraživanja u iznosu od 60 miliona KM i emisija trezorskih zapisa u iznosu od 360 miliona KM. Kod trezorskih zapisa, također, radi se o refinansiranju dospjelih obaveza i nema povećanja neto duga po ovom osnovu u odnosu na 2017. godinu”, naglasio je Novalić.

Nacrt Zakona o penziono-invalidskom osiguranju

Vanjsko zaduživanje planirano je u iznosu od 43 miliona KM i najvećim dijelom se odnosi na doznačavanje sredstava od Svjetske banke.

Po riječima Novalića, planirane projekcije rasta GDP za 2018. godinu iznose 3,4 posto za BiH, odnosno 4,5 posto za Federaciju BiH. Smatra da vjerovatno mogu biti i veće, potpomognute ulaganjima u razvojne projekte iz federalnog budžeta za narednu godinu.

“Finansijska stabilnost budžeta je jedan od nultih prioriteta Vlade FBiH, a dokaz tome je i činjenica da je Vlada u potpunosti sanirala akumulirani deficit budžeta koji smo zatekli u iznosu od 175 miliona KM te planiramo izmiriti i obaveze prema poljoprivrednicima koji nisu bile ni evidentirane odnosno nisu uopšte bile u finansijskim izvještajima”, poručio je Novalić.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je i Nacrt Zakona o penziono-invalidskom osiguranju.

Novim zakonom, prema mišljenju entitetske vlade, ublažit će se razlike u penzijama osoba koje su u penzijski sistem ušle do 1998, a istovremeno će približiti, odnosno ujednačiti visine primanja onih koji su penzionirani po novom zakonu kroz vrijednost boda.

Prema Nacrtu zakona, najniža penzija trebala bi iznositi 180 eura, a za starosnu penziju zajamčeni iznos jest 215 eura.

Prekinuta sjednica

Posljednja sjednica ovog doma prekinuta je nakon što su zastupnici Saveza za bolju budućnost (SBB), stranke koja čini dio parlamentarne većine u Federaciji, glasali protiv hitnog usvajanja Prijedloga Zakona o penziono-invalidskom osiguranju, koji je u parlamentarnu proceduru uputila Vlada Federacije BiH.

Zastupnici SBB-a zahtijevali su da se zakon vrati u oblik nacrta, na koji će se moći predložiti amandmani.

“Prema Nacrtu Zakona, najniža mirovina je 365 maraka, a za starosnu je zajamčen iznos od 434 marke. Visina mirovine bit će određivana bodovanjem”, kazao je ranije Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike Federacije BiH.

Izvor: Al Jazeera i agencije