Vlada FBiH odbila Budimirov prijedlog

Vlada Federacije Bosne i Hercegovina odbila je prijedlog predsjednika FBiH Živka Budimira da smijenjenog ministra finansija Antu Krajinu kao potpisnika platnih naloga zamijeni pomoćnik ministra finansija.

Kako javlja reporter Al Jazeere Stefan Goranović, Budimir je napustio sjednicu u Sarajevu nakon što je Vlada sa devet glasova protiv odbila njegov prijedlog da se zamjenik Krajine ovlasti za potpisivanje budžetske isplate.

„Nije prihvaćen prijedlog predsjednika FBiH, uz tumačenje Ureda za zakonodavstvo, da ne postoji zakonski uslov za prihvatanje ili donošenje takve odluke“, izjavio je novinarima Budimir.

„Zakon ne dozvoljava ono što je Budimir predložio. Nema garancije kako izaći iz ove situacije. Uvjeren sam da ćemo naći rešenje do kraja sedmice, ali bi najbolje bilo da Budimir preinači svoju odluku. Postoje određene mogućnosti, nećemo dozvoliti da sedmica prođe, a da se ne riješi problem sa isplatama”, kazao je federalni ministar obrazovanja Damir Mašić.

Budimir je novinarima rekao i to kako je tokom rasprave o toj tački dnevnog reda dat prijedlog da se dnevni red današnje sjednice Vlade proširi tačkom ‘razmatranje prijedloga izmjene i dopune Zakona o izvršenju budžeta’.

On je uputio predsjednicima klubova poslanika Predstavničkog doma federalnog Parlamenta i njihovim zamjenicima, kao i zamjenicima predsjednika FBiH, pozive za zajedničke sastanke radi konsultacija o izboru i imenovanju federalnog ministra finansija, s ciljem rješenja novonastale situacije. Sastanci su predviđeni za srijedu i četvrtak, saopćeno je iz Kabineta predsjednika FBiH.

Šef poslaničkog kluba Saveza za bolju budućnost (SBB) u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Mirsad Đonlagić već je izjavio da se neće odazvati na taj poziv.

Đonlagić je Feni kazao da ne vidi propis koji dozvoljava takve konsultacije, te da nikad dosad, u procesu imenovanja članova federalne Vlade, nisu konsultirani šefovi stranačkih poslaničkih klubova. 

‘Posljedice Budimirove odluke na građane’

Budimir se u ponedjeljak također sastao i sa predstavnicima Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Delegacije Evropske unije i Specijalnog predstavnika EU, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Ureda visokog predstavnika.

Oni su predsjedniku FBiH ponovno istaknuli hitnu potrebu da se osigura potpuno funkcionalna pozicija ministra finansija Federacije koji bi omogućio provođenje reformi potrebnih za smanjenje pritiska na budžete oba entiteta.

U zajedničkoj izjavi predstavnika međunarodne zajednice navodi se zabrinutost da je Budimir stvorio politički i pravni vakuum koji bi mogao imati ozbiljne posljedice po funkcioniranje institucija i realizaciju budžetskih isplata koje se tiču najugroženijih grupa poput penzionera.

„Uporno odbijajući da poništi ili izmijeni svoju odluku u ovakvim okolnostima, predsjednik Budimir će biti odgovoran za posljedice njegove odluke na građane. Pozivamo predsjednika Budimira i sve strane da poduzmu hitne korake kako ne bi došlo do značajnog ugrožavanja javnih finansija u Federaciji BiH“, stoji u saopćenju.

Istovremeno je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić u utorak obavijestio Budimira da više ne važi postupak smjene osam federalnih ministara, koju je pokrenuo 10. decembra 2012. godine, prenosi sarajevski Dnevni avaz.

Nikšić u pismu predsjedniku FBiH navodi da je ovaj postupak okončan Budimirovim odgovorom od 17. decembra 2012. godine, te da više ne može biti razlog ni za nedavnu smjenu Krajine.

Kako prenosi sarajevski list, ovim je federalni premijer, praktično, tek sada povukao svoj zahtjev za smjene osam ministara, a učinio je to nakon što je potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo od Budimira tražio da smijeni zamjenika premijera i ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerka Ivankovića Lijanovića.

Budimir je 3. januara donio odluku o razrješenju ministra finansija FBiH Ante Krajine zbog odgovornosti za neisplaćivanje naknada za invalidnine pripadnicima HVO-a.

Zbog smjene Krajine u pitanje je dovedena i tranša stand-by aranžmana sa Međunarodnom monetarnim fondom, jer nema nikoga da u ime FBiH potpiše pismo namjere.

Od budžetskih korisnika su aktuelnom blokadom isplata prvi pogođeni ratni vojni invalidi i porodice poginulih branilaca, koji su već trebali dobiti decembarske naknade.

Prema zakonski određenim prioritetima, sljedeći na redu za isplate su civilni invalidi.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je u nekoliko navrata pozvao Budimira da poništi odluku o smjeni ili da je izmijeni, tako da bi Krajina i dalje mogao obavljati funkciju do imenovanja nasljednika ili dok sud ne odluči drugačije.

Odgođeno suđenje Budimiru

U međuvremenu je suđenje Budimiru za nedozvoljeno posjedovanje oružja, koje je za danas zakazano u Opštinskom sudu u Sarajevu, odgođeno zbog sjednice federalne Vlade.

Budimirov advokat Ragib Hadžić izjavio je za agenciju Srna kako je obavijestio Sud da su nastupile okolnosti objektivne spriječenosti njegovog branjenika da prisustvuje današnjem suđenju i da je sutkinja Lejla Konjić uvažila njegovu molbu da se suđenje odgodi.

On je dodao da će sud naknadno zakazati novi termin.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) su prilikom pretresa Budimirove kancelarije u zgradi Predsjedništva BiH 26. aprila prošle godine pronašli pištolj “češka zbrojovka”, za koji, navodno, ne posjeduje odobrenje.

Izvor: Al Jazeera i agencije