Oglasi

Vlada FBiH mijenja zakon: Udovoljeno zahtjevima HDZ-a

Žalbe veteranske populacije razmatrat će kantonalni sudovi, a ne Vrhovni sud.
Izmjene zakona dolaze na zahtjev HDZ-a BiHAl Jazeera - Ilustracija

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na zahtjev Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine pripremila izmjene Zakona o braniteljima. 

Prema predloženom amandmanu, žalbe veteranske populacije, koji su izvedeni iz prava,  trebalo bi da razmatraju kantonalni sudovi, a ne Vrhovni sud tog bh. entiteta.

Ranije je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio da bi neusvajanje ovih izmjena značilo i kraj rada Parlamenta Federacije. 

Dugi procesi

Suština zahtjeva je, prema njemu, što procesi na Vrhovnom sudu predugo traju.

Tvrdi da je Zakon o reviziji bio donesen na štetu hrvatskog naroda u BiH.

"Morate također znati da sve odluke Vrhovnog suda koje su do sada riješene, njih 95 posto su riješene pozitivno za podnosioce zahtjeva, a ako znamo da je skoro svaki u pravu, zašto čekati još četiri godine, a već su dvije godine ostali bez mogućnosti da žive normalno. To nas je natjeralo da stvorimo jedan takav odnos u javnosti, pa i u našoj zakonodavnoj vlasti, bez bilo kakvih dvojbi. Ne želimo da iko negira valjanost nižih pravosudnih institucija, ali primarno je pitanje vremena kako se odnosimo prema zahtjevima tih branitelja", kazao je Čović.

Izvor: Al Jazeera
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.