Vlada Ekvadora vraća subvencije kako bi zaustavila demonstracije

Moreno je u subotu uveo policijski sat kako bi smirio nasilne demonstracije (EPA)

Vlada ekvadorskog predsjednika Lenina Morena pristala je povući odluku kojom su ukinute subvencije goriva, te će osnovati odbor urođeničkih čelnika koji će raditi na novom zakonu, objavio je posrednik, prenosi Hina.

Predstavnik Ujedinjenih naroda u Ekvadoru Arnaud Peral objavio je kako su čelnici urođenika pristali zaustaviti demonstracije, što je velik napredak u sporu koji je pokrenuo 12 dana nemira u ekvadorskoj prijestolnici Quitu. 

Suočavajući se s najvećim izazovom u svom mandatu, koji je započeo u maju 2017., Moreno je ranije odbijao povući svoju odredbu o velikom smanjenju subvencioniranja goriva, potaknutu sklopom mjera štednje koje se provode u dogovoru s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Cijena goriva uduplana

Nakon ukidanja subvencija koje postoje već 40 godina cijene nekih goriva porasle su više nego dvostruko, a vlada je tvrdila da one narušavaju ekonomiju zemlje. 

Moreno je u subotu uveo policijski sat kako bi smirio nasilne demonstracije u kojima su ozlijeđeni deseci demonstranata i policajaca, a zbog nereda je morao preseliti svoju vladu izvan prijestolnice. 

U petak je dobio potporu Washingtona koji je preko svog državnog sekretara Mikea Pompea istaknuo “napore” koje ulaže ekvadorska vlada kako bi “institucionalizirala demokratske prakse i provela nužne gospodarske reforme”.

Izvor: Agencije