Vlada demantirala zaustavljanje izgradnje krsta u Skoplju

Pripadnici albanske zajednice izašli su na ulice kako bi spriječili izgradnju krsta visine 55 metara (Al Jazeera)

Makedonska Vlada demantirala je informaciju da je poništila odluku o postavljanju metalnog krsta u skopskoj gradskoj općini Butel.

Prethodno su skopski mediji objavili da je makedonska Vlada tokom noći, na hitnoj sjednici, donijela odluku o poništavanju rješenja općine Butel o izgradnji krsta na kružnom toku na ulazu u naselje.

“Takva odluka nije donesena, jer nije ni bilo sjednice Vlade. U cijelosti demantiram takvu informaciju”, rekao je glasnogovornik vlade Aleksandar Đorđev za Info portal.

Prethodno je javljeno da je navodna odluka donesena zbog protivljenja člana vladajuće koalicije, najveće političke formacije Albanaca – Demokratske unije za integraciju, o izgradnji vjerskog simbola u multietničkoj općini.

Pripadnici albanske zajednice, koji su prije dvije večeri zatrpali temelje za izgradnju krsta visine 55 metara, srušili ogradu, postavili šatore i albansku zastavu na mjestu gdje je bilo planirano postavljanje tog pravoslavnog obilježja, nakon ove odluke napustili su kamp.

Povrijeđene tri osobe

Potpredsjednik DUI-ja i predsjednik skopske općine Čair Izet Mexhiti, koji je sa stranačkih dužnosnika predvodio prosvjed, rekao je kako je postignut institucionalni dogovor, uz posredovanje međunarodne zajednice.

Dodao je kako se prosvjednici povlače zbog pravoslavnog blagdana Zadušnica, kako ne bi došlo do sukoba, imajući u vidu da preko tog dijela naselja prolazi mnogo građana koji idu na groblje.

U sukobima Albanaca i Makedonaca u petak navečer, koji su organizirali protuprosvjed koji je imao za cilj obranu odluke o izgradnji vjerskog obilježja, ozlijeđene su tri osobe.

Na području Skoplja već su izgrađena dva krsta, od kojih je najimpresivniji na uzvišici Vodno, koji se vidi iz skoro svih dijelova grada.

Demonstracije najavili i Makedonci, i Albanci

U međuvremenu je Svjetski makedonski kongres, inicijator postavljanja krsta, pozvao građane da izađu na mirni prosvjed ispred Ministarstva unutarnjih poslova u Skoplju.

“Sa prosvjeda će Svjetski makedonski kongres uputiti zahtjev MUP-u da osigura uvjete za izgradnju krsta u Butelu, da vrati lokaciju izvođaču građevinskih radova i poduzme mjere protiv onih koji su oštetili imovinu na građevinskoj parceli”, navode u Kongresu.

Iz vladajućeg VMRO-DPMNE apelirali su na građane, koji izađu na prosvjed, “ponašaju mirno i odgovorno s respektom prema državnim institucijama”.

I Makedonci i Albanci putem socijalnih mreža za nedjelju najavljuju nove prosvjede.

Izvor: Agencije