Vlada Crne Gore povećava penzije

Najniža penzija, koja je do sada bila 101 euro, iznosit će 122 eura (www.gov.me)

Vlada Crne Gore usvojila je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, prema kome je predviđeno povećanje penzija od tri posto od 1. jula ove godine.

Kako je saopćila ministrica rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević, ovaj prijedlog je upućen Skupštini na usvajanje, a izmjenom zakona predviđeno je da se najniže penzije povećaju 20 posto, prenosi Anadolija.

Kovačević je kazala da bi od 1. jula, najniža penzija, koja je do sada bila 101 euro, trebalo bi da iznosi 122 eura. U Crnoj Gori ima 4.410 korisnika najniže penzije.

“S tim što će se ovo povećanje odnositi na ukupno devet hiljada korisnika, zato što će se odnositi i na one ljude koji su imali penzije nešto veće od 101 eura”, kazala je Kovačević.

Šest i po miliona eura za realizaciju

Zakon je dopunjen i odredbom kojom je propisano da korisnicama privremene naknade ovo pravo prestaje danom kada ostvare pravo na doživotnu mjesečnu naknadu po osnovu rođenje troje ili više djece, u skladu sa Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti, navodi se na internetskoj stranici Vlade Crne Gore.

Za realizaciju ovih novih zakonskih odredbi bit će potrebno oko šest i po miliona eura.

Milion i po eura odnosi se na povećanje za najnižu kategoriju penzija, a ostalo za povećanje penzija od tri posto.

U Crnoj Gori ima ukupno 127 hiljada penzionera. Prosječna penzija u januaru iznosila je 270 eura.

Izvor: Agencije