Vlada Crne Gore objavila poziv za koncesije za aerodrome

Namjera je da se kroz dodjelu koncesije obezbijedi neophodna valorizacija Aerodroma Crne Gore (Anadolija)

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva Crne Gore objavilo je javni poziv za podnošenje prijava za pretkvalifikaciju za dodjelu koncesije za Aerodrome Crne Gore.

Vlada je, u skladu sa Zakonom o koncesijama, na prijedlog Ministarstva saobraćaja i pomorstva, usvojila koncesioni akt za dodjelu koncesije za Aerodrome Crne Gore, odnosno međunarodne aerodrome Podgorica i Tivat, konkurentski izabranom najboljem ponuđaču, koji će osnovati i registrirati preduzeće sa sjedištem u Crnoj Gori za obavljanje koncesione djelatnosti.

Predmet koncesije je, kako se navodi u pozivu, izgradnja, rekonstrukcija, modernizacija, održavanje i korištenje Aerodroma Crne Gore, prenosi Anadolija.

“Namjera je da se kroz dodjelu koncesije obezbijedi neophodna valorizacija Aerodroma Crne Gore na dugoročan i održiv način, koji će biti u interesu Crne Gore i njenog daljeg ekonomskog razvoja”, navodi se u pozivu.

Veliki interes stranih kompanija

Dvostepeni postupak obuhvata dvije faze, odnosno javni oglas za pretkvalifikaciju i poziv za dostavljanje ponuda.

Prijave za pretkvalifikaciju moraju se dostaviti fizički Tenderskoj komisiji do 25. novembra do 12:00 sati.

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković ranije je kazao za Anadoliju da je interes inostranih kompanija veliki te da je obaveza ponuđača da avansno uplati najmanje 100 posto godišnjeg prihoda aerodroma.

Pretkfalifikaciona faza trajat će 45 dana, nakon čega se očekuje tenderska procedura.

Javni poziv objavljen je i u ekonomskom časopisu Financial Times.

Izvor: Agencije